Оптимізація операційних процесів через впровадження концепції управління витратами в контексті контролінгу - Єгіозар'ян, Артур Генріхович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стаття присвячена дослідженню концепції управління витратами в контексті контролінгу як основи для оптимізації операційних процесів підприємств. Розглянуто сучасні підходи до інтеграції контролінгових інструментів у систему управління витратами, що дозволяють забезпечити фінансову стабільність та стратегічний розвиток. Визначено ключові принципи — прозорість, ефективність і гнучкість, які є основою управління витратами. Приділено увагу важливості впровадження сучасних інформаційних систем для автоматизації процесів аналізу та моніторингу витрат. Представлено структурну модель контролінгу, яка включає етапи аналізу витрат, автоматизації, перегляду бізнес-процесів, формування стратегії та навчання персоналу. Запропоновано практичні рекомендації щодо впровадження концепції управління витратами для підвищення конкурентоспроможності підприємств у сучасних умовах. Зроблено висновок, що ефективне використання контролінгу сприяє досягненню довгострокової фінансової стійкості та підвищенню рентабельності.

The article is devoted to the study of the cost management concept within the context of controlling as a foundation for optimizing the operational processes of enterprises. It examines modern approaches to integrating controlling tools into cost management systems, which ensure financial stability and strategic development. Key principles - transparency, efficiency, and flexibility - are identified as the basis for effective cost management. The importance of implementing modern information systems to automate cost analysis and monitoring processes is emphasized. A structural controlling model is presented, which includes stages such as cost analysis, process automation, business process review, strategy formation, and personnel training. The research underlines the necessity of a systematic approach to the integration of controlling into operational activities, emphasizing the need for a consistent balance between resource efficiency and maintaining product or service quality. The model offers solutions to align operational efficiency with strategic objectives, ensuring timely adaptation to market changes and external challenges.
Optimization of operational processes through the implementation of the cost management concept in the context of controlling
Keywords: операційні процеси підприємств; управління витратами; оптимізація; фінансова стабільність; бюджетування; стратегічний розвиток; controlling; cost management; optimization; operational processes; budgeting