Забезпечення та розвиток організації викладання дисципліни "Випробування ДВЗ" в умовах застосування дистанційного навчання - Грицюк, Олександр Васильович; Сулима, Оксана Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Продовжено ознайомлення фахівців двигунобудівної галузі, науковців, викладачів, докторантів, аспірантів і студентів навчальних закладів з майже 100-річною історією викладання дисципліни "Випробування ДВЗ". Описані реалії викладання цієї дисципліни в умовах воєнного стану науково-педагогічними працівниками, які виїхали в інші регіони країни з місця постійного проживання і продовжують працювати у дистанційному режимі. Зроблено поділ досвідом організації он-лайн занять у синхронному режимі щодо курсу-ресурсу "Випробування ДВЗ" на навчальному сайті ХНАДУ. Показано, що основним критерієм оцінки любих розробок з ДВЗ, спрямованих на підвищення економічності, енергетичних або екологічних якостей двигунів – є випробування. При цьому велике значення має організація навчального процесу у ЗВО за дистанційною формою, і особливо на період воєнного стану, з визначенням платформи для проведення занять і забезпечення комплексного використання наявних технічних засобів комунікації, сайтів мережі Інтернет, месенджерів та існуючих додатків до операційних систем. Продемонстровано, що при будь-яких несподіванках з відключенням електроенергії гарантоване забезпечення безперебійного дистанційного навчання здійснюється при раціональному застосуванні резервного автономного генератора, портативної зарядної станції та повербанка. При цьому особливу увагу треба приділяти вибору та налагодженню ланцюгів під’єднання складових елементів до створеної системи електроживлення.

Acquaintance of specialists in the engine-building industry, scientists, teachers, doctoral students, graduate students and students of educational institutions with the almost 100-year history of teaching the discipline "Testing of internal combustion engines" was continued. The realities of the current years of teaching this discipline in the conditions of a full-scale military invasion of the Russian Federation into Ukraine by scientific and pedagogical workers who moved to another region of the country from their place of permanent residence and continue to work in the former institution of higher education are described. The experience of organizing online classes in synchronous mode regarding the distance course-resource "DVZ Testing" on the educational website of the National Academy of Sciences was shared. It is shown that the main criterion for evaluating any internal combustion engine development aimed at increasing the efficiency, energy or environmental qualities of engines is testing. At the same time, it is of great importance to organize the educational process in higher education in a distance form, and especially during the period of martial law, with the definition of a platform for conducting classes and ensuring the comprehensive use of available technical means of communication, Internet sites, messengers and existing applications to operating systems. It has been demonstrated that in case of any unexpected power outages, uninterrupted distance learning is guaranteed with the rational use of a backup autonomous generator, a portable charging station, and a power bank. At the same time, special attention should be paid to the selection and adjustment of the connection chains of the component elements to the created power supply system.
Providing and development of the organization for teaching the discipline of "DVZ testing" in the conditions of application of distance education
Keywords: навчальна дисципліна; дистанційне навчання; курс-ресурс; випробування ДВЗ; засоби комунікації; інтернет провайдер; бензиновий генератор; зарядна станція; academic discipline; Distance Learning; resource course; tests of internal combustion engines; forced reset еlement; means of communication; internet provider; gasoline generator; charging station