Методичні вказівки до виконання практичної роботи "Розрахунок індивідуального пожежного ризику"» з дисципліни "Техніко-економічний аналіз промислової та професійної безпеки" - Мовмига, Наталія Євгенівна; Макаренко, Вікторія Василівна; Музикіна, Ольга Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
За даними світової пожежної статистики, щорічно у світі трапляється 7-8 млн. пожеж, під час яких гинуть 70-80 тис. осіб і 500-800 тис. осіб отримують опіки і травми. У розвинених країнах світу втрати від пожеж і витрати на боротьбу з ними щорічно становлять близько 1% валового національного продукту цих країн. Зростання енергоємності виробництв, застосування нових речовин і матеріалів, з часом невивченими пожежними властивостями, зношення промислового обладнання, будівель і споруд пожежної техніки, зростання населених пунктів і, як наслідок, потрапляння на їхню територію небезпечних виробничих об'єктів призводить до збільшення соціальних і матеріальних збитків від пожеж. Пріоритетним завданням стратегії забезпечення безпеки людини, суспільства і держави в Україні є запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, серед яких значна частка припадає на надзвичайні ситуації техногенного характеру. Техногенна безпека підприємств і навколишнього середовища прилеглих територій безпосередньо залежить від дотримання норм і правил пожежної безпеки та контролю за веденням технологічних процесів, зберіганням сировини та транспортуванням речовин та продукції які мають підвищену вибухо- та пожежонебезпеку.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; пожежні ризики; розрахунок індивідуального пожежного ризику; промислова безпека; професійна безпека