Термозахисне покриття струмопідвідних мундштуків і сопел зварювальних пальників і спосіб його одержання - Дмитрик, Віталій Володимирович; Марченко, Андрій Петрович; Семенов, Олександр Володимирович; Соболь, Олег Валентинович; Григоренко, Світлана Георгіївна; Глушко, Альона Валеріївна; Кантор, Олександр Геннадійович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2021)
Винахід належить до металургійної та зварювальної галузей. Термостійке покриття виконано тришаровим, при цьому перший перехідний шар містить нікель у кількості 18-24 ат. % та мідь у кількості 82-76 ат. %, другий шар містить кобальт 100 ат. %, а третій захисний шар містить карбід кремнію 100 ат. %. Крім того, заявлені способи його формування шляхом одержання першого перехідного шару осадженням іонів нікелю, з енергією 150-200 еВ, з товщиною 1,0-1,5 мкм, формування другого шару шляхом осадження іонів кобальту, з енергією 90 еВ і товщиною 0,5-0,7 мкм, та формування третього захисного шару шляхом осадження іонів вуглецю і іонів кремнію, з енергією 150 еВ і товщиною 5-7 мкм. Вказане покриття використовується для струмопідвідних мундштуків та сопел і підвищує термін їх експлуатації.
Keywords: патент; винахід; металургійна галузь; хімічні речовини; зварювальне обладнання; термостійкі покриття