Бюджетування проєктів управління якістю діяльності підприємства - Стригуль, Лариса Станіславівна; Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Третякова, Катерина Дмитрівна; Решетняк, Леонід Андрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті здійснено дослідження проблем та перспектив бюджетування проєктів управління якістю діяльності підприємств. Доведено, що до ключових аспектів управління проєктом, для підвищення якості діяльності підприємства слід додати вагому складову, а саме – виокремлення статті управління мотивацією персоналу, через підвищення мотивації працівників, як шляхом матеріального стимулювання так і поліпшенням умови праці, одночасно із реалізацією проєкту. Ця складова міститься в основі системи управління якості на засадницьких принципах. Тобто бюджетування проєктів управління якістю діяльності підприємства повинно відповідати не лише принципам ефективності впровадження та реалізації проєкту, але й основоположним принцимам загального управління якістю TQM, відповідно до вимог ISO 9000. Визначено, що бюджетування проєктів управління якістю діяльності підприємств на сучасному етапі господарювання, повинно включати структурні елементи: управління методами контролю витрат, та їх розподілу відповідно етапу реалізації для поліпшення якості проєкту; управління доходами для забезпечення та удосконалення якості; управління інвестиціями та капітальними витратами на засадах дотримання та удосконалення координації; управління грошовими потоками підприємства на основі впровадження ефективної системи оптимізації та контролю; управління процесом фінансового аналізу та формування звітності; управління ризиками на засадах впровадження сучасних інформаційних технологій управління якістю підприємства; використання технологій моделювання бізнес-процесів у фінансовому управлінні; управління якістю проєктів та способи забезпечення якості проєкту; управління персоналом на основі поєднання єдиноначальності, колегіальності, активності персоналу всіх рівнів, на засадах економічних, моральних і матеріальних стимулів. Проведене дослідження показало, що для формування цілісного розуміння про стратегічні напрямки розвитку підприємств на принципах реалізації сучасних систем управління якістю, підходи до бюджетування проєктів управління якістю діяльності, які сформувалися в наукових джерелах та нормативно-правовій базі набувають нових рис та ознак, які доцільно враховувати для подальшого розвитку підприємства.

The article studies the problems and prospects of budgeting for quality management projects of enterprises. It is proved that to the key aspects of project management, in order to improve the quality of the enterprise's activities, a significant component should be added, namely, the separation of the article of personnel motivation management, through increasing the motivation of employees, both through material incentives and improving working conditions, simultaneously with the implementation of the project. This component is contained in the basis of the quality management system on the fundamental principles. That is, budgeting for quality management projects of the enterprise should comply not only with the principles of efficiency of project implementation and implementation, but also with the fundamental principles of TQM general quality management, in accordance with the requirements of ISO 9000. It is determined that budgeting for quality management projects of enterprises at the current stage of management should include structural elements: management of cost control methods and their distribution according to the implementation stage to improve project quality; revenue management to ensure and improve quality; investment and capital expenditure management on the basis of compliance and improvement of coordination; management of enterprise cash flows based on the implementation of an effective optimization and control system; management of the process of financial analysis and reporting; risk management based on the implementation of modern information technologies for enterprise quality management; use of business process modeling technologies in financial management; project quality management and methods for ensuring project quality; personnel management based on a combination of single leadership, collegiality, and activity of personnel at all levels, based on economic, moral, and material incentives. The study showed that in order to form a holistic understanding of the strategic directions of enterprise development based on the principles of implementing modern quality management systems, approaches to budgeting for quality management projects that have been formed in scientific sources and the regulatory framework acquire new features and characteristics that should be taken into account for the further development of the enterprise.
Budgeting of quality management projects of enterprise activities
Keywords: бюджетування; управління проєктом; управління якістю послуг; мотивація; удосконалення якості проєкту; budgeting; project management; service quality management; motivation; project quality improvement