Програмне моделювання поширення інформаційно-психологічних впливів у віртуальних соціальних мережах - Улічев, О. С.; Мелешко, Є. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
Предметом вивчення у статті є процес поширення інформаційно-психологічних впливів у віртуальних соціальних мережах. Метою є розробка програмної моделі поширення інформаційно-психологічних впливів у сегментах віртуальної соціальної мережі. Завдання: розробити програмну модель для визначення того, як впливає структура соціальної мережі та властивості і ролі її користувачів на швидкість поширення інформаційно-психологічних впливів, а також визначити ефективність різних стратегій поширення інформаційно-психологічних впливів. Використовуваними методами є: теорія графів, теорія множин, теорія ймовірностей, об’єктно-орієнтоване програмування. Отримані такі результати: розроблено програмну модель поширення інформаційно-психологічних впливів у сегментах соціальної мережі, за допомогою якої здійснено моделювання різних стратегій поширення інформації та здійснено порівняння їх ефективності. Розроблену програмну модель можна використовувати для прогнозування наслідків поширення інформаційно-психологічних впливів у сегментах соціальної мережі при застосуванні різних стратегій поширення інформації під час інформаційних операцій або інформаційних війн. Було проведено моделювання різних стратегій поширення інформації, зокрема, запропонованих стратегії "кущ" та стратегії "дерево". Як показали результати моделювання, ефективність стратегії можна підвищити використовуючи багатокритеріальні функції аналізу вузлів для вибору найбільш вдалого вузла для атаки. Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному: розроблено програмну модель поширення інформаційно-психологічних впливів у віртуальних соціальних мережах, яка на відміну від існуючих дозволяє враховувати структуру соціальної мережі, ролі і характеристики користувачів та накопичувальний вплив однотипних повідомлень, а також дозволяє генерувати соціальну мережу з наперед заданими структурними характеристиками.

The subject matter of the article is the processes of dissemination of information-psychological influences in virtual social networks. The goalis to develop the program model for the dissemination of information-psychological influences in a segments of a virtual social network. The tasks to be solved are: to develop a program model for determining how a structure of a social network, the properties and roles of users affect the speed of dissemination of information-psychological influences, and to determine the effectiveness of various strategies for disseminating information-psychological influences. The methods used are: graph theory, set theory, probability theory, object-oriented programming. The following results were obtained: аprogram model for the dissemination of information-psychological influences in a segments of a social network was developed, with the help of which various strategies for the dissemination of information were modeled and the comparison of their effectiveness was made. The developed program model can be used to predict a consequences of the dissemination of information-psychological influences in segments of a social network when applying various strategies for disseminating information during information operations or information wars. Modeling of various information dissemination strategies was carried out, in particular, the proposed "bush" strategy and "tree" strategy. As shown by the simulation results, the effectiveness of a strategy can be improved by using multi-criteria node analysis functions to select a most successful node for the attack. The scientific novelty of the results obtained is as follows: the program model for modeling the dissemination of information-psychological influences in virtual social networks has been developed that, unlike existing ones, allows to take into account astructure of a social network, the roles and characteristics of users and the accumulative impact of a same messages, and also allow the generation of a social network with specified structural characteristics.
Program modeling dissemination of information-psychological influences in virtual social networks
Keywords: інформаційна безпека; поширення інформації; моделювання соціальної мережі; інформаційна вага; information security; information dissemination