Аналіз показників гнучкості моделей у задачах підгонки кривих - Ковальський, Артем Андрійович; Тулученко, Галина Яківна (Видавництво ФОП Вишемирський В. С., 2025)
У тезах виконано аналіз показників гнучкості моделей, що використовуються для підгонки кривих у задачах математичного моделювання економічних процесів. Відзначається, що ці процеси часто мають нелінійний, немонотонний або асиметричний характер, що вимагає від моделі здатності точно відтворювати специфічну форму емпіричних даних. Для кількісної оцінки та порівняння гнучкості моделей запропоновано використовувати такі показники функцій, як кривина та еластичність. Аналіз цих характеристик для класичних моделей обмеженого росту свідчить про їх обмежену здатність адаптуватися до складних залежностей та асиметричної динаміки, що часто спостерігається у реальних процесах. Підкреслюється необхідність попередньої оцінки цих показників для вибору моделі, здатної адекватно відтворити динаміку досліджуваного процесу. Робиться висновок про доцільність переходу до функцій більш загального вигляду для подолання виявлених недоліків.
Keywords: підгонка кривих; гнучкість моделей; кривина; еластичність; гранична норма заміщення