Еколого-економічні фактори в системі торгівлі квотами на викиди: механізм переходу до декарбонізованих транскордонних енергетичних систем - Теліженко, Олександр Михайлович; Чигрин, Олена Юріївна; Смоленніков, Денис Олегович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В статті запропоновані методичні підходи до вдосконалення, на національному та міжнародному рівнях, європейської системи торгівлі викидами (EU ETS) на основі заміни критеріального показника "маса викидів забруднюючих речовин" на "приведене навантаження на комплекс реципієнтів від забруднення атмосферного повітря" для окремих квадратів сітки EMEP. Пропонований показник дозволяє враховувати тип території, що сприймає техногенне навантаження, структуру і щільність реципієнтів, середньорічну приземну концентрацію забруднюючих речовин та ін., що суттєво підвищує еколого-економічну обґрунтованість торгівельних відносин як механізму переходу до декарбонізованих транскордонних енергетичних систем. При цьому, інформаційною базою розрахунків вказаного показника має бути Спільна програма для моніторингу та оцінки передачі забруднювачів повітря на великі відстані в Європі (European Monitoring and Evaluation Programmed – EMEP).

The article proposes methodological approaches to improving, at the national and international levels, the European Emissions Trading System (EU ETS) based on replacing the criterion indicator “mass of pollutant emissions” with “reduced load on a complex of recipients from atmospheric air pollution” for individual squares of the EMEP grid. The proposed indicator allows considering the type of territory that perceives the anthropogenic load, the structure and density of recipients, the average annual surface concentration of pollutants, etc., which significantly increases the ecological and economic justification of trade relations as a mechanism for the transition to decarbonized cross-border energy systems. At the same time, the information base for the calculations of the specified indicator should be the Joint Program for Monitoring and Evaluation of the Long-Range Transmission of Air Pollutants in Europe (European Monitoring and Evaluation Programmed – EMEP).
Environmental and economic factors in the emissions trading system: a mechanism for transition to decarbonized cross-border energy systems
Keywords: атмосфера; викиди; приведене навантаження; торгівля; енергетичні системи; декарбонізація; atmosphere; emissions; reduced load; trade; energy systems; decarbonization