Федеральна резервна система США: її роль в економічному житті країни та вплив на валютно-фінансову систему світу - Науменко, Олексій Максимович; Линник, Олена Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглядається роль Федеральної резервної системи США як ключового елемента економічної політики Сполучених Штатів та важливого чинника впливу на глобальну валютно-фінансову систему. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю поглибленого розуміння складних механізмів, за допомогою яких ФРС здійснює регулювання грошово-кредитної сфери, забезпечує макроекономічну стабільність, реагує на кризові явища та формує очікування учасників фінансових ринків у межах і поза межами США. Особлива увага приділяється ролі ФРС у контексті сучасних глобальних викликів — таких як посилення інфляційного тиску, зростання геополітичної нестабільності, кризи фінансової ліквідності, зміни у структурі міжнародних резервів, а також розвиток цифрових валют. Метою дослідження є системний аналіз інституційної побудови, основних функцій та ключових монетарних інструментів Федеральної резервної системи, а також оцінка масштабів і напрямів її впливу на внутрішні економічні процеси в США та трансграничний вплив на валютно фінансову динаміку у світі. Основними завданнями дослідження визначено: історичний огляд етапів створення та еволюції ФРС; вивчення її сучасної інституційної структури (зокрема, ролі Ради керуючих, регіональних банків та FOMC); аналіз практики монетарного регулювання в умовах економічних коливань; розкриття впливу рішень ФРС на глобальні капітальні потоки, курси валют та інфляційні процеси у країнах з різним рівнем економічного розвитку. Методологічно дослідження ґрунтується на застосуванні структурно-функціонального та порівняльного аналізу, а також на обробці статистичних даних з авторитетних відкритих джерел, таких як ФРБ Сент-Луїса, МВФ, BEA та Бюро статистики праці США. У фокусі роботи — діяльність Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), зокрема його рішення щодо облікової ставки, що є потужним сигналом для світових фінансових ринків, інституційних інвесторів, центробанків країн з економікою, що розвивається, а також держав, валютна стабільність яких залежить від динаміки долара США. За результатами дослідження встановлено, що ФРС не лише виконує класичні функції центрального банку, такі як контроль за інфляцією та стабільність банківської системи, а й відіграє роль глобального монетарного координатора. Через домінування долара в міжнародних розрахунках та резервних активах, політика ФРС здатна формувати світові монетарні умови незалежно від позицій інших країн. Це посилює міжнародну значущість ФРС, але водночас породжує виклики для економік, що мають високий рівень зовнішньої вразливості. The article explores the role of the Federal Reserve System (Fed) of the United States as a key component of U.S. economic policy and a major factor influencing the global monetary and financial system. The relevance of the study is driven by the need for a deeper understanding of the complex mechanisms through which the Fed regulates the monetary sector, ensures macroeconomic stability, responds to crisis phenomena, and shapes market expectations both domestically and internationally. Special attention is paid to the Fed’s actions in the context of contemporary global challenges, including rising inflationary pressures, increasing geopolitical instability, financial liquidity crises, shifts in the structure of international reserves, and the emergence of central bank digital currencies (CBDCs). The purpose of the research is to provide a systematic analysis of the Fed’s institutional framework, core functions, and key monetary instruments, as well as to assess the scale and directions of its impact on domestic economic processes in the United States and on cross-border dynamics within the global monetary and financial system. The primary objectives of the study include a historical overview of the Fed’s creation and evolution; examination of its modern institutional architecture (particularly the roles of the Board of Governors, regional Reserve Banks, and the Federal Open Market Committee); analysis of monetary regulation practices under conditions of economic volatility; and identification of the Fed’s influence on global capital flows, exchange rate fluctuations, and inflationary trends across economies with varying levels of development. Methodologically, the study employs structural-functional and comparative analysis approaches, along with statistical data processing from authoritative open sources such as the Federal Reserve Bank of St. Louis, the International Monetary Fund (IMF), the U.S. Bureau of Economic Analysis (BEA), and the Bureau of Labor Statistics (BLS). The paper focuses on the activity of the Federal Open Market Committee (FOMC), particularly its interest rate decisions, which act as powerful signals for global financial markets, institutional investors, central banks in emerging economies, and countries whose currency stability depends on the U.S. dollar’s trajectory. The findings of the study demonstrate that the Federal Reserve not only fulfills the classical functions of a central bank—such as inflation control and financial system oversight—but also plays the role of a global monetary coordinator. Due to the U.S. dollar’s dominance in international settlements and reserve assets, Fed policy can set global monetary conditions regardless of the policy stances of other nations. This greatly enhances the Fed’s international significance but also generates systemic risks for economies with a high level of external financial vulnerability.
Federal reserve system of the USA: its role in the country's economic life and influence on the global monetary and financial system
Keywords: федеральна резервна система; монетарна політика; інфляція; облікова ставка; FOMC; фінансова стабільність; економіка США; глобальні фінанси; federal Reserve System; monetary policy; inflation; interest rate; FOMC; financial stability; US economy; global finance