К вопросу об оценке противокоррозионной эффективности ингибиторов атмосферной коррозии - Чигиринец, Е. Э.; Гальченко, Г. Ю.; Мирянова, О. А. (НТУ "ХПИ", 2008)
Розробка, дослідження захисних антикорозійних властивостей і визначення механізму дії інгібіторів атмосферної корозії, призначених для захисту металу з тонкими шарами іржі, потребує проведення натурних та прискорених корозійних випробувань. Оскільки у більшості випадків цей процес довготривалий, то для швидкого визначення антикорозійної ефективності інгібіторів корозії розроблена методика їх прискорених випробувань. Методика полягає у визначенні захисних властивостей інгібітору шляхом зняття поляризаційних кривих у нейтральному середовищі на металі з продуктами атмосферної корозії та захисною плівкою.

Development, research of protective anticorrosive properties and determination of mechanism of action of atmospheric corrosion inhibitors for the protection of metal with thin layers of rust demands carrying out of the natural and accelerated corrosion tests. As in most cases this process long, for rapid determination of anticorrosive efficiency of corrosion inhibitors the new method of their accelerated tests is developed. A method consists in definition of protective ability by removal of polarization curves on a metal with the products of atmospheric corrosion and protective film in a neutral environment.
Keywords: противокоррозионные средства; коррозия металла; жировые загрязнения; контактные ингибиторы; ржавчина; коэффициент Тафеля