Спосіб одержання поверхнево-активної речовини - Дзевочко, Альона Ігорівна; Подустов, Михайло Олексійович; Лисаченко, Ігор Григорович; Хомяков, Юрій Юрійович; Солдатова, Марія Іванівна (ДП "Український інститут промислової власності", 2016)
Спосіб одержання поверхнево-активної речовини сульфатуванням суміші моноетаноламіду жирних кислот і вищих спиртів з атомами вуглецю газоподібним триоксидом сірки, розведеним інертним газом або хлорсульфоновою кислотою при мольному співвідношенні вихідних реагентів, рівному 1:1,05÷1,15, при підвищеній температурі і її зниженні до кінця реакції з наступною нейтралізацією реакційної маси водним розчином триетаноламіну або водним розчином гідрооксиду натрію до рН 7,5÷9 при температурі 20÷50 °C. Суміш вищих спиртів і моноетаноламіду жирних кислот кокосової олії при співвідношенні компонентів суміші відповідно 1:2÷4:0,24÷0,6 підігрівають до температури 60÷80 °C, охолоджують до температури 55÷40 °C і сульфатують з пониженням температури до 36÷32 °C. Корисна модель належить до способу одержання нової поверхнево-активної речовини (ПАР), яка може знайти застосування в якості активної основи піноутворювачів.
Keywords: патент; корисна модель; сульфатування; моноетаноламід; жирні кислоти; вищі спирти; триоксид сірки; триетаноламін; кокосова олія; температура