Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Основи грантрайтингу в природоохоронній діяльності" - Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Самойленко, Наталія Миколаївна; Шестопалов, Олексій Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дані методичні вказівки призначені для виконання практичних занять з дисципліни «Основи грантрайтингу в природоохоронній діяльності». Під час виконання практичних робіт здобувачі оволодіють вмінням командної роботи, навчаться визначати роль кожного учасника у команді, познайомляться з методами прийняття рішень у команді, навчаться проводити SWOT-аналіз грантової заявки, опанують здатність управляти стратегічним розвитком команди в процесі здійснення професійної діяльності у сфері екології, охорони довкілля та збалансованого природокористування, навчаться складати кошторис грантової заявки та розділяти джерела фінансування, проводити оцінку ризиків та розробляти сценарії дій у випадку настання непередбачуваної ситуації. Також наведені основні терміни англійською мовою та їх тлумачення, які є корисними при заповненні грантових заявок. Дані методичні вказівки також можуть бути використані для окремих практичних занять з інших дисциплін, де важливим є командна робота, управління природоохоронними проектами, термінологія англійською мовою в сфері міжнародної співпраці. У методичних вказівках розглянуті цілі практичних занять, наведено теоретичний матеріал. Також наведено приклад виконання завдань та перелік індивідуальних завдань. Запропоновані індивідуальні завдання мають практичне значення та спираються на досвід авторів у заповненні грантових заявок.
Keywords: методичні вказівки; практичне заняття; грантрайтинг; охорона природи; природоохоронна діяльність; навколишнє середовище