Технологія виробництва на базі вторинної сировини ізоляційних вуглеводневих матеріалів для захисту нафто- та газопроводів - Гаіпов, Амангелди Язмурадович; Григоров, Андрій Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В статті проаналізовані сучасні способи пасивного захисту металевої поверхні нафто- та газопроводів від атмосферної та електрохімічної корозії. Визначено основні недоліки, які виникають при експлуатації таких типів покриттів як полімерні, металеві та бітумні. Запропоновано використання альтернативного типу покриття – ізоляційних вуглеводневих матеріалів (ІВМ), яке дозволить частково позбутися недоліків класичних покриттів, а саме: знизити вартість та спростити технологію виробництва; спростити процедуру ремонту покриттів у польових умовах; розширити температурний діапазон використання покриттів; забезпечити можливість армування скловолокном, геотекстилем; сприяти утилізації шкідливих та небезпечних відходів виробництва та споживання. Означені ІВМ, представляють собою композиційну систему, яка поєднує у своєму складі вуглеводневу основу (нафтові залишки – мазут, гудрон; промислові відходи – нафтовий шлам, кислий гудрон), модифікатори (активовані вторинні полімери – LDPE, HDPE, PP та відпрацьовані автомобільні шини), пластифікатор (відпрацьовані змащувальні оливи).

The article analyzes modern methods of passive protection of the metal surface of oil and gas pipelines from atmospheric and electrochemical corrosion. The main disadvantages that arise during the operation of such types of coatings as polymer, metal and bitumen are identified. The use of an alternative type of coating is proposed – insulating hydrocarbon materials (IHM), which will partially eliminate the disadvantages of classic coatings, namely: reduce the cost and simplify the production technology; simplify the procedure for repairing coatings in the field; expand the temperature range of use of coatings; provide the possibility of reinforcing with fiberglass, geotextiles; promote the disposal of harmful and hazardous waste from production and consumption. The specified IHMs are a composite system that combines a hydrocarbon base (oil residues – fuel oil, tar; industrial waste – oil sludge, acid tar), modifiers (activated secondary polymers – LDPE, HDPE, PP and used car tires), plasticizer (used lubricating oils).
Production technology based on secondary raw materials of insulating hydrocarbon materials for protection of oil and gas pipes
Keywords: захисні покриття; ізоляційні вуглеводневі матеріали; корозія; вторинна сировина; переробка; кислий гудрон; полімери; відпрацьовані оливи; protective coatings; insulating hydrocarbon materials; corrosion; secondary raw materials; processing; acid tar; polymers; waste oils