Якість облікової інформації: фактори впливу та перспективи вдосконалення - Рета, Марина Володимирівна (Центр фінансово-економічних наукових досліджень, 2018)
Визначено основні фактори від яких залежить достовірність та релевантність облікової інформації. По-перше, вона буде визначатися якістю вхідної інформації. Досить значні обсяги різнорідної інформації на сьогоднішній день, що вимагає розробки підходів, принципів, критеріїв первісного відбору та аналізу інформації. По-друге, облікова інформація буде визначатися якістю самої обліково-аналітичної системи, яка збирає, оброблює, накопичує, передає та зберігає отриману інформацію. Викривлення інформації під час її опрацювання, в наслідок використання невідповідних методів обробки інформації та її аналізу, затримки у системі передачі та оновлення інформації, можуть приводити до значних ризиків формування неефективних управлінських рішень. І, по-третє, якість облікової інформації буде залежати від якості системи оціночно-аналітичних показників. Тобто необхідно сформувати такий набір показників, який дасть змогу пов'язати якісну оцінку інформації (вхідної – вихідної) з якісною оцінкою обліково-аналітичної системи (якість функціонування облікової системи, якість облікової системи та якість результатів функціонування облікової системи), яка генерує цю інформацію. Таким чином, саме розробка та впровадження комплексних критеріїв, підходів, методів та показників для якісної оцінки облікової інформації з урахуванням особливостей різних галузей, видів та типів підприємств, дасть змогу підвищити якісний рівень та порівнюваність, як облікової інформації так і облікових систем.
Keywords: інформація; облік інформації; якість інформації; методи оцінки