Виявлення коронного розряду на струмопровідних частинах електричної системи за акустичними коливаннями - Гриб, Олег Герасимович; Карпалюк, Ігор Тимофійович; Швець, Сергій Вікторович; Рудевіч, Наталія Валентинівна; Захаренко, Наталя Сергіївна (Національний технічний університет "Дніпровська політехніка", 2019)
Мета. Пропонується акустичний метод діагностики наявності коронного розряду, тобто регістрація наявності коронного розряду виконувати по тільки йому притаманному спектру акустичних коливань. Методика дослідження. Для досліджень застосовується спектроакустичний метод розроблений на кафедрі автоматизації та кібербезпеки енергосистем, який побудовано на акустичних коливаннях які створює коронний розряд. Результати дослідження. Запропонований метод дозволяє проводити дистанційну діагностику на наявність місць виникнення коронного розряду. Причому така діагностика може бути виконана в режимі безперервного спостереження. Наукова новизна. Виділено напрямок дослідження параметрів пов'язаних з коронним розрядом. Проведена паралель коронний розряд – якість. Наведені методи щодо визначення наявності коронного розряду на струмопровідних частинах обладнання. Отримані частотні спектри дозволили виявити набір ліній властивих тільки коронному розряду. Практичне значення. Метод дозволяє проводити дистанційну діагностику на наявність місць ви никнення коронного розряду. Причому така діагностика може бути виконана в режимі безперервного спостереження.

Цель. Предлагается акустический метод диагностики наличия коронного разряда, то есть регистрация наличии коронного разряда выполнять по только ему присущем спектра акустических колебаний. Методика исследования. Для исследований применяется спектроакустичний метод разработан на кафедре автоматизации и кибербезопасности энергосистем, построенный на акустических колебаниях которые создает коронный разряд. Результаты исследования. Предложенный метод позволяет проводить дистанционную диагностику на наличие мест возникновения коронного разряда. Причем такая диагностика может быть выполнена в режиме непрерывного наблюдения. Научная новизна. Выделено направление исследования параметров связанных с коронным разрядом. Проведена параллель коронный разряд - качество. Приведенные методы по определению наличии коронного разряда на токоведущих частях оборудования. Полученные частотные спектры позволили выявить набор линий присущих только коронном разряда. Практическое значение. Метод позволяет проводить дистанционную диагностику на наружность мест возникновения коронного разряда. Причем такая диагностика может быть выполнена в режиме непрерывного наблюдения.

Objective. An acoustic method for diagnosing the presence of a corona discharge is proposed, ie the regis tration of the presence of a corona discharge is performed according to its own spectrum of acoustic oscillations. Research methodology. The spectroacoustic method developed at the Department of Automation and Cybersecurity of Power Systems, which is based on acoustic oscillations generated by the corona discharge, is used for research. Research results. The proposed method allows remote diagnostics for the presence of corona discharge. Moreover, such diagnostics can be performed in the mode of continuous monitoring. Scientific novelty. The direction of research of parameters connected with the corona discharge is allocated. A parallel corona discharge - quality. Methods for determining the presence of a corona discharge on the conductive parts of the equipment are given. The obtained frequency spectra made it possible to detect a set of lines inherent only in the corona discharge. Practical meaning. The method allows remote diagnostics for the presence of corona discharge. Moreover, such diagnostics can be performed in the mode of continuous monitoring.
Detection of Coronal Discharge on Current Conductive Parts of the Electrical System by Acoustic Oscillations
Keywords: якість електричної енергії; коронний разряд; частотні спектри; електрична система; акустичні коливання; качество электрической энергии; коронный разряд; частотные спектры; электрическая система; акустические колебания; electric energy quality; corona discharge; frequency spectra; electrical system; acoustic oscillations