Вплив збоїв мобільних додатків на споживчу поведінку користувачів програмного продукту - Шипуліна, Юлія Сергіївна; Главчев, Дмитро Максимович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Виконано огляд розповсюдженності мобільних додатків в світі, тенденції їх розвитку, зростання аудиторії користувачів, тощо. Акцентовано увагу на тому, що ринок мобільних додатків продовжує зростати, тому надзвичайно важливим питанням є боротьба за аудиторію користувачів. Брак часу, зазвичай не дає змоги відразу виправити усі проблеми та помилки у програмноиу коді, які можуть з'явитися в процесі експлуатації програмного забезпечення користувачем, тому постає питання, щодо синтезу спеціальних рекомендацій, які дозволять розробникам програмного забезпечення скласти відповідний порядок та пріоритет задач з виправлення тих чи інших помилок у програмному коді. Відповідно до цього, можуть бути доповнені відповідні менеджерські процеси, які використовуються під час розробки програмного забезпечення як великими компаніями, так і невеличкими стартапами. В рамках даної роботи було виділено два наслідки помилок у коді які зустрічаються найчастіше, а саме, аварійне завершення роботи додатку, та зависання додатку, що має безпосередній вплив на користувача, а отже і на дохід розробників програмного продукту. Виходячи з цього, важливо розуміти цей вплив, та правильно пріоретизувати задачі з виправлення помилок у програмному коді. Тому, в рамках даної статті досліджується вплив збоїв у роботі мобільних додатків на споживчу поведінку користувачів програмного продукту для формування на цій основі комплексу пріоритетних заходів щодо усунення недоліків та удосконалення програмного забезпечення. Показано результати проведення експериментів, щодо штучного відтворення аварійного завершення додатку та зависань в робочому додатоку, та проаналізовано отримані результати. Показано, що аварійне завершення роботи додатку має більший вплив на враження користувача, ніж тимчасові зависання програмного продукту. Крім того, на враження від зависань може впливати версія операційної системи, та потужність мобільного пристрою, на якому виконується запуск мобільного додатку. На базі отриманих в результаті експериментів даних сформовано рекомендації, щодо розстановки пріоритету для задач для вирішення проблем, пов’язаних з аварійним завершенням роботи додатку, чи з зависаннями.

An overview of the distribution of mobile applications in the world, trends in their development, growth of the user audience, etc. was carried out. Attention is focused on the fact that the market of mobile applications continues to grow, so the fight for the audience of users is an extremely important issue. Lack of time usually does not make it possible to immediately correct all problems and errors in the software code that may appear during the operation of the software by the user, so the question arises about the synthesis of special recommendations that will allow software developers to make the appropriate order and priority of tasks with correction of certain errors in the program code. Accordingly, appropriate management processes used during software development by both large companies and small startups can be supplemented. Within the framework of this work, two consequences of errors in the code that occur most often were highlighted, namely, an emergency termination of the application, and a freeze of the application, which has a direct impact on the user, and therefore on the income of the developers of the software product. Based on this, it is important to understand this impact, and correctly prioritize the tasks of correcting errors in the program code. Therefore, within the framework of this article, the impact of freezes and crashes of mobile applications on the overall user experience of the software product is investigated to form on this basis a set of priority measures to eliminate shortcomings and improve the software. The results of the experiments on the artificial launch of the crash of the application and freezes in the working application are shown, and the obtained results are analyzed. Application crashes have been shown to have a greater impact on the user experience than ANR. In addition, the influence of freezes can be affected by the version of the operating system and the power of the mobile device on which the mobile application is launched. On the basis of the data obtained as a result of the experiments, recommendations were formed regarding the prioritization of tasks to solve problems related to the application crashing or freezing.
The impact of mobile application failures on the consumer behavior of software product users
Keywords: реакція користувачів; аварійне завершення програми; зависання програми; приорітезація задач; user response; program crash; program freeze; task prioritization