Проблеми якості загальної середньої освіти у світлі системи визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання - Загірняк, Михайло Васильович; Усатюк, Володимир Михайлович (НТУ "ХПІ", 2009)
В статті розглянуто реальний стан якості математичної підготовки в системі загальної середньої освіти в Україні на основі аналізу офіційних результатів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) якості освіти 2009 року з математики у світлі порівняння результатів критеріальної системи оцінювання та результатів рейтингового шкалювання на базі еквіпроцентилів. Позначені проблеми вищої школи у галузі інженерної та природничої підготовки, які є наслідками такої ситуації.

The paper deals with real state of mathematical training quality in the system of general secondary education in Ukraine on the basis of the analysis of official results of non-school independent assessment of education quality in Mathematics in 2009 from the point of view of comparison of criterial evaluation system results and rating scaling system results, based on equiprocentiles. Higher school problems in the sphere of engineering and natural scientific training, resulting from this situation, have been pointed out.
Problems of general secondary education quality from the point of view of the system of estimation of non-school independent assessment results
Keywords: математична підготовка; критеріальна система оцінювання; рейтингове шкалювання; еквіпроцентили; equiprocentiles; non-school testing; education quality; rating; criterial evaluation