Особливості проектування нечітких регуляторів у складі систем автоматичного керування напівпровідниковими компенсаторами - Козлов, Сергій Сергійович; Левон, Олена Олександрівна; Кузьменко, Наталія Олексіївна; Римар, Сергій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті розглянуто особливості проектування нечітких регуляторів в складі систем автоматичного управління напівпровідниковими компенсаторами. Проаналізовано тенденції до використання нечіткої логіки і нейромереж для вирішення завдань з великим числом змінних, які мають випадковий характер. Розглянута функціональна схема системи автоматичного управління на базі нечіткої логіки. Наведені деякі особливості нечіткого регулятора. Досліджено питання оптимізації параметрів цифрових нечітких регуляторів. Показано важливість питання вибору методики параметричної настройки нечіткого регулятора. Розглянуто варіанти вибору критерію якості нечітких регуляторів. Проаналізовано ринок комерційних програмних продуктів для роботи з нечіткою логікою.

The article discusses the design features of fuzzy controllers as part of automatic control systems for semiconductor compensators. Tendencies to the use of fuzzy logic and neural networks to solve problems with a large number of variables that are random are analyzed. The functional scheme of the automatic control system on the basis of fuzzy logic is considered. Some features of the fuzzy regulator are given. Questions of optimization of parameters of digital fuzzy controllers are investigated. The importance of the choice of the method of parametric adjustment of the fuzzy controller is shown. The options for choosing the quality criterion for fuzzy controllers are considered. The market of commercial software products for working with fuzzy logic is analyzed.
Features of designing fuzzy regulators in the composition of automatic control systems of semiconductor compensators
Keywords: напівпровідниковий компенсатор; система керування; моделювання; нечітка логіка; semiconductor compensator; control system; simulation; fuzzy logik