Нафтові свердловини, виведені з експлуатації як джерела вторинної енергії - Артишук, Юрій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Проведено аналіз конструктивних особливостей нафтових свердловин та можливостей їх переобладнання під геотермальні системи без необхідності додаткового буріння. Дослідження підтвердило, що переобладнання нафтових свердловин дозволяє ефективно використовувати геотермальну енергію завдяки наявній інфраструктурі та мінімальним витратам на буріння. Успішна адаптація бар’єрних систем (первинних і вторинних) сприяє їхній безпечній експлуатації. Замкнуті системи з U-подібними теплообмінниками показали вищу економічну доцільність, тоді як відкриті системи забезпечують більший тепловий вихід. Наукова новизна. Наукова новизна полягає в розробці інтегрованого підходу до перепрофілювання нафтових свердловин для геотермальної енергетики з урахуванням їх життєвого циклу. Запропоновано вдосконалені технічні рішення, зокрема оптимізація U-подібних теплообмінників із використанням низькотемпературних робочих рідин, що розширює можливості геотермальних технологій у регіонах із помірним тепловим потенціалом. An analysis of the structural characteristics of oil wells and the feasibility of their conversion into geothermal systems without the need for additional drilling has been conducted, which significantly reduces costs and minimizes the risks associated with the construction of new wells.The study confirmed that the conversion of oil wells can effectively use geothermal energy due to the existing infrastructure and minimal drilling costs. Successful adaptation of barrier systems (primary and secondary) contributes to their safe operation. Closed systems with U-shaped heat exchangers have shown greater economic feasibility, while open systems provide greater thermal output. Scientific novelty. The scientific novelty is the development of an integrated approach to repurposing oil wells for geothermal energy, taking into account their life cycle. Improved technical solutions are proposed, in particular optimization of U-shaped heat exchangers using low-temperature working fluids, which expands the possibilities of geothermal technologies in regions with moderate thermal potential.
Oil wells decommissioned as secondary energy sources
Keywords: нафтові свердловини; геотермальна енергія; вторинне використання; теплообмінні системи; енергоефективність; насосне обладнання; oil wells; geothermal energy; secondary use; heat exchange systems; energy efficiency; pumping equipment