Реконструкція підстанції «Ювілейна» з метою підвищення надійності електропостачання споживачів Лисичанського енерговузла - Гундертайло, Олександр Васильович; Данилова, Олена Анатоліївна; Лисенко, Людмила Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
У статті розглянуто проблему забезпечення надійності електропостачання споживачів північної частини Луганської області, в тому числі її Лисичанського енергетичного вузла. Проаналізовано роботу Луганської ТЕС, що працює сьогодні за схемою «острову» із зниженою генерацією та забезпечує електропостачання лише прилеглих споживачів з низькою надійністю з-за пошкоджень ліній видачі потужності внаслідок бойових дій та неможливості відновлення паралельної роботи з системою України. Обгрунтовано необхідність будівництва нової ПС 500/220/35 кВ «Кремінська», яка надасть можливість відновити надійне енергопостачання споживачів цього регіонуі, а також вилучити його з режиму «енергетичного острову», дозволить синхронізувати область з Об’єднаною енергетичною системою України. Надано варіанти реконструкції відкритого розподільчого устаткування ПС 220 кВ «Ювілейна» у зв'язку з підключенням двох нових повітряних ліній.

The article considers a power supply reliability problem to consumers in the northern part of Lugansk region including the Lisichansk energy hub. Lugansk thermal power plant operation is analyzed, the plant currently operating in an “energy island” mode with reduced generation and only providing power to part of consumers because of damage of power lines and inability to restore parallel operation with the Ukrainian system. The necessity of building a new substation 500/220/35 kV “Kremenskaya” is substantiated, which will make it possible to restore reliable power supply of consumers and remove the region from the island mode by synchronizing it with the United Power System of Ukraine. Variants for 220 kV “Yuvileina” substation outdoor switchgear reconstruction required due to connecting two new lines are presented.
“Yuvileina” substation reconstruction aiming at power supply reliability increase for Lisichansk energy island consumers
Keywords: ПС «Кремінська»; енергетичний острів; Луганська ТЕС; надійність електропостачання; "Kremenskaya" substation; energy island; Lugansk thermal power plant; power supply reliability