Використання міри близькості в задачі розподілу виробничої програми на основі коефіцієнтів подібності Дейка, Отіаі - Колеснікова, Вероніка Анатоліївна; Спащанський, Юрій Романович; Федоров, Андрій Олексійович (НТУ "ХПІ", 2018)
Раніше вважалось,що конструктивно-технологічні особливості окремих виробів можна не брати до уваги при розподіленні виробничої програми за плановими періодами (у задачі об’ємно-календарного планування). Автори запропонували увести міри близькості між виробами на основі коефіцієнтів подібності Дейка і Отіаі, коли використовували специфічні особливості багатоваріантного виробництва. Міри близькості відповідають аксиматиці Фрєше. Автори запропонували модель розподілення виробничої програми багатоваріантного виробництва за плановими періодами і на конкретному прикладі довели її ефективність.

Earlier it was considered that constructive and technological features of separate products can not be taken into account during the distribution of the production program according to planned periods (according to the aim of manufacturing resource planning). Using the specific features of multivariate production, the authors proposed to introduce measures of proximity between products based on the similarity coefficients of Dake and Otiai. The proximity measures fulfil the Frechet axiomatics. The authors proposed a model for the distribution of a production program for multivariate production according to planned periods and demonstrated it sefficiency by a specific example.
Using measures of proximity in the problem of distribution of the production program based on the similarity coefficients of Dake and Otiai
Keywords: конструктивно-технологічні особливості; об’ємно-календарнє планування; багатоваріантнє виробництво; планово-облікові одиниці; коефіцієнти подрібності