Дослідження систем бездатчикового векторного керування асинхронними двигунами з ковзним режимом при роботі на низькій кутовій швидкості - Сінчук, Олег Миколайович; Осадчук, Юрий Григорьевич; Козакевич, Ігор Аркадійович (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті представлено новий спосіб бездатчикової оцінки кутової швидкості та потокозчеплення ротора асинхронного двигуна для систем векторного керування. У таких системах точність непрямого виміру змінних стану залежить від точності визначення параметрів схеми заміщення машини. При роботі на низьких швидкостях зміни активного опору статора по відношенню до початкового значення, що використовується при налаштуванні системи керування, суттєво впливає на показники якості керування. Представлена система складається зі спостерігача з ковзним режимом та адаптивної системи з задаючою моделлю, що дозволяє з необхідною точністю виконувати ідентифікацію змінних стану системи. Шляхом математичного моделювання доведено стійкість системи при роботі з низькою кутовою швидкістю.

The article presents a new method for sensorless flux and speed identification of the induction motor vector control systems. In such systems, the accuracy of the indirect measurement of the state variables is dependent on the accuracy of determining the parameters of the equivalent circuit of the machine. At low speed change in resistance with respect to the initial value that is used for control system setting significantly affects the quality of control performance. The proposed system consists of a sliding mode observer and the model reference adaptive system, which allows to perform the required accuracy to identify the state variables of the system. By mathematical modeling the stability of the system was proved at low speed.
Research of sensorless vector control system of asynchronous motors with sliding mode at low speed
Keywords: електромеханічні системи; витрати; кутова швидкість; мікропроцесорні засоби; статорні обмотки; роторне потокозчеплення