Грошові сурогати: досвід використання і роль в умовах кризової економіки - Шишкіна, Євгенія Костянтинівна (НТУ "ХПІ", 2010)
У статті розкривається поняття грошових сурогатів. Досліджується досвід використання грошових замінників у роки «воєнного комунізму». Аналізуються причини та наслідки відмови від офіційних грошових знаків. Досліджується роль і значення грошових сурогатів в умовах кризової економіки.

In the paper the meaning of money surrogates is revealed. The experience of their using in the period of “war communism” is investigated. The reasons and results of official money refusal are analyzed. The role and importance of money surrogates in the conditions of economical crisis are considered.
Keywords: грошові сурогати; бони; воєнний комунізм; недержавні емісії; економічна криза; Українська революція; money surrogates; bond; war communism; non-governmental emissions; economical crisis; Ukrainian revolution