Аналіз методів побудови функцій приналежності при обробці експертних знань - Кравець, Валерій Олексійович; Шевцова, Вікторія Володимирівна; Савченко, Анатолій Вікторович (НТУ "ХПІ", 2012)
У статті проаналізовані методи обробки експертних оцінок при побудові функцій приналежності нечітких множин. Розроблено програмний комплекс, в якому реалізовані такі методи обробки експертних знань, як: метод опитування, числовий метод, метод лінгвістичних термів, метод парних порівнянь. Програмний комплекс може бути використаний інженерами зі знань при роботі з експертами, тому що розвантажує їх від рутинних розрахунків.

We have analysed a number of methods for processing expert appraisals when building fuzzy set membership functions. Developed a software package that implements these methods of processing expertise, as the polling method, numerical method, the method of linguistic terms, the method of paired comparisons. Software package can be used by engineers of knowledge when working with experts because unloads them from routine calculations.
Keywords: функції приналежності; прямі методи; непрямі методи; типові форми; метод опитування; числовий метод; метод попарних порівнянь; expert data; membership function; fuzzy set