Дослідження ефективності камуфляжних матеріалів у видимому та ІЧ-діапазонах - Доброжан, Андрій Ігорович; Ріяко, Катерина Дмитрівна; Мінакова, Ксенія Олександрівна; Зайцев, Роман Валентинович; Кіріченко, Михайло Валерійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Досліджено оптичні властивості камуфляжних тканин з різними патернами через знімки віддзеркаленого випромінювання при різних довжинах хвиль (синє 440 нм, зелене 663 нм та інфрачервоне 1100 нм). Для кожного зразка були побудовані графіки, що відображають відсоток відбитої та поглинутої енергії променів. У синьому та зеленому діапазонах результати відбивання світла для всіх тканин майже однакові, що свідчить про схожі властивості відображення цих променів. Однак у спектрі інфрачервоного випромінювання спостерігаються значні відмінності між тканинами. Патерн «Woodland» має яскраві відображення, з різкими градієнтами, де світлі частини патерну мають коефіцієнт відбиття менший за рівень відбиття білого кольору фону. Це свідчить про активне нагрівання темних ділянок тканини, що перевипромінюють ІЧ-випромінювання і можуть бути помітними для інфрачервоних засобів виявлення. У той же час тканина з патерном «ММ-14» демонструє кращі маскувальні властивості завдяки більшій кількості світло-сірого та світло-зеленого кольорів, що сприяє меншому відображенню ІЧ-випромінювання. Investigates the optical properties of camouflage fabrics with different patterns by analyzing reflected radiation images at various wavelengths (blue 440 nm, green 663 nm, and infrared 1100 nm). Graphs were constructed for each sample showing the percentage of reflected and absorbed energy for each wavelength. The reflection results for all fabrics were nearly identical in the blue and green ranges, indicating similar light reflection properties. However, significant differences were observed in the infrared spectrum. The "Woodland" pattern exhibited bright reflections with sharp gradients, where the light sections of the pattern had a lower reflection coefficient than the white background. This indicates active heating of the dark sections of the fabric, which re-radiates infrared radiation and may be visible to infrared detection systems.
Research on the effectiveness of camouflage materials in the visible and IR ranges
Keywords: камуфляжні тканини; оптичні властивості; ефективність маскування; інфрачервоне виявлення; військові текстилі; натурні дослідження; оптичний аналіз; camouflage fabrics; optical properties; camouflage effectiveness; infrared detection; military textiles; field study; optical analysis