Методичні вказівки до курсового та дипломного проєктування "Тепловий розрахунок утилізатора димових газів контактного типу" за курсом "Енергоефективні теплотехнології та використання ВЕР" - Кошельнік, Олександр Вадимович; Долобовська, Ольга Вікторівна (My University, 2020)
Опалювальні та виробничо-опалювальні котельні, що працюють на природному газі, втрачають із продуктами згоряння палива значну кількість теплоти. Одним із найбільш ефективних напрямів економії органічного палива є використання теплоти продуктів згоряння для технологічних потреб підприємства та теплопостачання. Відсутність у продуктах згоряння природного газу сполук сірки дає можливість застосовувати в якості теплоутилізаторів теплообмінні апарати контактного типу. При відносно невисоких температурах продуктів згоряння за теплотехнологічними агрегатами при використанні контактних теплообмінників досягається глибока утилізація теплоти як за рахунок зниження температури газів, що йдуть, так і за рахунок використання додаткової кількості теплоти конденсації водяної пари, що міститься в димових газах. Це дозволяє підвищити коефіцієнт використання палива в котельному агрегаті. Методичні вказівки призначені для виконання розрахункових завдань студентами усіх форм навчання спеціальності 144 "Теплоенергетика" за курсом "Енергоефективні теплотехнології та використання ВЕР", а також для виконання бакалаврських робіт та дипломних проєктів магістрів.
Keywords: методичні вказівки; теплоутилізатори; опис типоряду КТАНів; контактні теплообмінники; теплофізичні властивості води