Сучасні технології переробки твердих горючих копалин для створення в Україні підприємств "зеленої" металургії - Шульга, Ігор Володимирович; Котляров, Євген Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розроблена концепція повоєнного відновлення металургійної промисловості України на основі «зелених» технологій: прямого відновлення заліза та отримання сплавів із заданими властивостями в електропечах. Як відновник запропоновано використовувати генераторний газ із вугілля, а як джерело енергії для електричних печей та збагачення генераторного газу електролізним воднем – електроенергію, отримувану за утилізації ентальпії генераторного газу. A concept for the post-war recovery of the metallurgical industry of Ukraine has been developed based on "green" technologies: direct reduction of iron and production of alloys with specified properties in electric furnaces. It is proposed to use coal-based producer gas as a reducing agent, and electricity obtained by utilizing the enthalpy of producer gas as an energy source for electric furnaces and enrichment of producer gas with electrolytic hydrogen.
Keywords: "зелена" металургія; пряме відновлення заліза; електрометалургія; газифікація вугілля; феросплавне виробництво; "green" metallurgy; direct reduction of iron; electrometallurgy; coal gasification; ferroalloy production