Методичні вказівки до практичних робіт "Розрахунки запобіжних клапанів" - Мезенцева, Ірина Олександрівна; Вамболь, Сергій Олександрович; Кузьменко, Олена Олексіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Методичні вказівки призначено для виконання практичної роботи з курсу «Безпека праці та професійної діяльності», що вивчається на другому (магістерському) рівні підготовки здобувачів вищої освіти спеціальності 263 «Цивільна безпека», освітня програма «Охорона праці». Мета практичної роботи «Розрахунки запобіжних клапанів» – ознайомлення здобувачів вищої освіти з методикою розрахунів запобіжних клапанів, як одного із засобів безпечної експлуаттації посудин, що працюють під тиском. Необхідність виконання практичної роботи пов’язана з метою запобігання виробничого травматизму на небезпечних виробництвах, де використовується обладнання під тиском. Забезпечення безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, повинно здійснюватися шляхом використання систем заходів безпеки, правильним розрахунком на статичні та динамічні навантаження, застосуванням якісних матеріалів для їх виготовлення, нормами та правилами в галузі охорони праці. На підприємствах різних галузей промисловості широко використовуються посудини і апарати, комунікації, що працюють під підвищеним тиском.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; розрахунки запобіжних клапанів; безпека праці; експлуатація; технологічне обладнання