Методологія оцінювання ступеня циркулярності агропродовольчого бізнесу - Кузьома, Віталій Вікторович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
За останні десятиліття глобальна економіка стала свідком безпрецедентного зростання та технологічного прогресу, що призвело до підвищення рівня життя. Однак цей стрімкий прогрес також спричинив серйозні екологічні проблеми, пов’язані з виснаженням ресурсів, накопиченням відходів і зміною клімату, які мають негативні наслідки. Сільське господарство є невід’ємною частиною світової економіки і, водночас, має значний вплив на природні ресурси та охорону навколишнього середовища. Із зростанням населення світу та занепокоєнням щодо зміни клімату зростає тиск на сільськогосподарський сектор, щоб він став більш ресурсоефективним та екологічно стійким. В роботі розглянуто критерії, які мають стати в основі оцінки рівня розвитку та результативності циркулярних процесів. Проаналізовано методи оцінювання ступеня циркулярності агропродовольчого бізнесу. У теперішній час моніторинг та оцінка циркулярної економіки на рівні бізнесу постають складними завданнями управління не тільки у сфері методологічних засад. Все більша кількість вітчизняних компаній розуміє потенціальні вигоди та преференції від впровадження циркулярних трансформацій у виробничому та управлінському процесах.

The global economy has witnessed unprecedented growth and technological progress in recent decades, leading to higher living standards. However, this rapid progress has also caused severe environmental problems related to resource depletion, waste accumulation, and climate change, which have negative consequences. Agriculture is an integral part of the world economy and, at the same time, has a significant impact on natural resources and environmental protection. With a growing world population and concerns about climate change, there is increasing pressure on the agricultural sector to become more resource-efficient and environmentally sustainable. The paper examines the criteria that should form the basis for assessing the level of development and effectiveness of circular processes. The methods of assessing the degree of circularity of agro-food business are analyzed. Currently, monitoring and evaluating the circular economy at the business level are complex management tasks that are not only in the field of methodological principles. Many domestic companies understand the potential benefits and preferences of implementing circular transformations in production and management processes.
Methodology for assessing the degree of circularity of the agriculture business
Keywords: економіка; методологія оцінювання; циркулярність; агропродовольчий бізнес; сільське господарство; ресурси; economy; resources; agri-food business; circularity