Влияние температуры обжига и вида глинозема на синтез гексаалюмината кальция в легковесных огнеупорах - Примаченко, Владимир Васильевич; Рубанова, В. В.; Мартыненко, Валерий Владленович; Дергапуцкая, Л. А.; Казначеева, Н. М. (НТУ "ХПИ", 2006)
Досліджено вплив температури випалу та виду глинозему на синтез гексаалюмінату кальцію у легковагих вогнетривах. Встановлено, що при 1700 °С синтез СА₆ закінчується незалежно від дисперсності та фазового складу глинозему в вихідній суміші. Для виготовлення гексаалюмінат-кальцієвих легковагих вогнетривів раціональним є використання глинозему марки ГК та випал виробів в інтервалі температур 1550-1650 °С.

The influence of firing temperature and alumina type on calcium hexaluminate synthesis in lightweight refractories is investigated. It is established that at 1700 °С СА₆ synthesis ends irrespective of dispersity and phase composition of alumina in the initial mix. It is efficient to use alumina of GК grade and to fire products at temperature range of 1550-1650 °С for production of calcium hexaluminate lightweight refractories.
Keywords: бинарные соединения; диалюминат кальция; петрографический анализ; обжиг; глинозем; кристаллы