Роль митних органів у контролі екологічної безпеки товарів у системі зовнішньоекономічної діяльності - Шапран, Євген Миколайович; Степуріна, Світлана Олександрівна (ТзОВ "Фірма "Камула", 2025)
У доповіді розглянуто роль митних органів у системі контролю екологічної безпечності товарів у процесі здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Проаналізовано основні екологічні ризики, пов’язані з міжнародним переміщенням товарів, а також визначено ключові функції митних органів у запобіганні ввезенню та вивезенню екологічно небезпечної продукції. Особливу увагу приділено взаємодії митних органів з іншими контролюючими структурами, застосуванню міжнародних екологічних стандартів та їх значенню для забезпечення сталого розвитку. Обґрунтовано важливість посилення екологічної складової митного контролю в умовах євроінтеграції України.

The report explores how customs authorities ensure environmental safety during international trade. It identifies key environmental risks and outlines the essential functions of customs in blocking the import and export of hazardous goods. The study highlights the interaction with regulatory agencies and the application of international standards to promote sustainable development. Finally, it emphasizes the importance of enhancing environmental customs controls as part of Ukraine’s European integration process.
Keywords: митні органи; екологічна безпека товарів; зовнішньоекономічна діяльність; митний контроль; сталий розвиток; екологічні стандарти; customs authorities; environmental safety of goods; foreign economic activity; customs control; sustainable development; environmental standards