Українські національні архетипи: від колективного несвідомого до усвідомленої національної ідентичності (до актуальності методології аретипичного аналізу) - Міщенко, Марина Миколаївна (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2014)
Стаття присвячена аналізу українських національних архетипів та їх сучасній актуалізації. Архетипи є основами людського буття, окреслюючи місце людини в просторі, часі, історії. Національні ж архетипи відображають етнонаціональні аспекти культури і є сутнісними характеристиками нації. Актуальність дослідження українських архетипів зумовлена питанням їх осучаснення у зв'язку з новими реаліями, в яких розвивається українське суспільство та українська культура. Ці реалії в ХХІ столітті мають негативний характер, пов'язаний з кризою культури та духовності на фоні політичних та економічних проблем. Звернення до національних архетипів – це можливість віднайти себе в етичному вимірі (на рівні окремої людини), в національному (на рівні співвідношення себе із своїм народом, своєю нацією, традиціями) і в світовому (що проявляє себе у співвідношенні національного українського менталітету з загальносвітовими, універсальними цінностями).

This paper presents the analysis of Ukrainian national archetypes and their contemporary actualization. Archetypes are the foundations of human existence, outlining place of man in space, time and history. National archetypes reflect ethnic aspects of culture and are essential characteristics of a nation. The research of Ukrainian archetypes is relevant to the issue of their modernization according to the new realities, in which Ukrainian society and Ukrainian culture develop. These realities in the 21st century have a negative nature, which is associated with the crisis of culture and spirituality in the background of political and economic problems. An appeal to national archetypes is an opportunity to find oneself in ethical (at the individual level), national (in attitude to one’s own people, nation and traditions) and global (in relation between Ukrainian national mentality and global universal values) dimensions.
Ukrainian national archetypes: from collective unconscious towards national identity (regarding the relevance of the archetypal analysis methodology)
Keywords: архетип; символ; міф; національна ідентичність; світогляд; коллективне несвідоме; archetype; symbol; myth; national identity; world-view; collective unconscious