Двигуни внутрішнього згоряння. Том 5 - Марченко, Андрій Петрович; Парсаданов, Ігор Володимирович; Товажнянський, Леонід Леонідович; Шеховцов, Анатолій Федорович (Вид-во "Прапор", 2004)
У підручнику викладено теоретичні основи, методи математичного моделювання та експериментальних досліджень процесів створення токсичних речовин у відпрацьованих газах ДВЗ. Наведені нормативи обмеження викидів шкідливих речовин двигунами різних призначень. Розглянуті шляхи екологізації ДВЗ за рахунок зниження рівнів токсидів й димності випускних газів ДВЗ, перш за все, шляхом комп’ютеризації керування та оптимізації процесів в ДВЗ за комплексним паливно-екологічним критерієм. Розглянуто засоби нейтралізації викидів двигунів. Викладено правові аспекти екологізації.

In the textbook theoretical fundamentalses, methods of mathematical simulation and experimental researches of processes of creation of toxic substances in completing gases ICE are explained. The specifications of limitation of harmful ejections substances engines of different assignments are reduced. The paths of ecologization ICE at the expense of lowering levels toxics and smoking the ICE exhaust gases, first of all, by a computerization of control and optimization of processes in ICE by complex fuel-ecological criterion are considered. Means of neutralization of engines are considered. Legal aspects ecologization are explained
Keywords: теорія горіння; утворення токсидів; токсичність; викиди; ековипробування; нормування токсидів; навколишнє середовище; правові основи екологізації