Моделі і методи оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності - Каткова, Тетяна Ігорівна (НТУ "ХПІ", 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.13.03 – системи та процеси керування – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків 2018. Дисертаційну роботу присвячено вирішенню важливої та актуальної проблеми наукового обґрунтування і розробки комплексу моделей і методів оцінки, прогнозування та управління стратегічною діяльністю підприємства в умовах невизначеності. Розроблено моделі та методи оцінки і прогнозування стану об'єктів в умовах невизначеності з великим числом можливих станів і великим числом нечітко заданих факторів. Сформульовано і реалізовано концепцію системного стратегічного фінансового планування, що забезпечує комплексне рішення приватних задач стратегічного фінансового планування та управління станом підприємства з урахуванням їх взаємозалежності і взаємозв'язку. Запропоновано економіко-математичні моделі вибору стратегічних напрямків діяльності підприємства, що дозволило врахувати відмінності в рентабельності, рівнях ризику, розмірах розміщеного капіталу. Розроблено моделі та методи управління розподілом активів підприємства по стратегічних напрямках діяльності для кожної зі стадій багатокрокового управління інвестиційним портфелем підприємства з урахуванням відмінностей їх рентабельності та рівня ризику. Обґрунтовано комплекс математичних моделей і методів системного вирішення сукупності оптимізаційних задач вибору проекту плану матеріально-технічного розвитку з урахуванням обсягу вкладених коштів, рівня позикових коштів і леверидж-ефекту, що виникає при цьому. Розроблено моделі та методи розв'язання задач управління інвестиційним портфелем, що враховують невизначеність і ризик при оцінюванні стану зовнішнього середовища, а також рівня можливого прибутку від діяльності підприємства. Розглянуто та удосконалено моделі динаміки вартості активів в умовах ризику і невизначеності. Запропоновано математичну модель марківської динаміки вартості у марківському зовнішньому середовищі.

Thesis for the degree of Doctor of Engineering in specialty 05.13.03 – systems and management processes. – National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute", Kharkov, 2018. The thesis is devoted to the solution of an important and actual problem of the scientific substantiation and development of a complex of models and methods for assessing, forecasting and managing the strategic activity of an enterprise under uncertainty. Models and methods for estimating and predicting the state of objects under conditions of uncertainty with a large number of possible states and a large number of fuzzy factors are developed. The concept of strategic financial planning has been formulated and implemented, providing a comprehensive solution of particular problems of strategic financial planning and management of the enterprise condition taking into account their interdependence and interconnection. Economic and mathematical models for choosing strategic directions of the enterprise's activities were proposed, which allowed taking into account differences in profitability, risk levels, and the size of the allocated capital. The models and methods of managing the distribution of the company's assets by strategic lines of activity for each of the stages of multi-step management of the enterprise's investment portfolio, taking into account the differences in their profitability and the level of risk are developed. The complex of mathematical models and methods of the system solution of a set of optimization tasks for the selection of the draft plan for material and technical development is substantiated, taking into account the amount of funds invested, the level of borrowed funds and the resulting leverage effect. Models and methods for solving investment portfolio management problems have been developed, taking into account uncertainty and risk in assessing the state of the external environment, as well as the level of possible profit from the activities of the enterprise. Models of the dynamics of the value of assets under risk and uncertainty are reviewed and improved. A mathematical model of the Markovian value dynamics in Markov's environment is proposed.
Models and methods for assessing, forecasting and managing the strategic activity of an enterprise under uncertainty
Keywords: прогнозування стану систем; стратегічне фінансове планування; оптимізаційні нелінійні задачі розподілу ресурсів; управління в умовах невизначеності; автореферат дисертації; forecasting of the state of systems; strategic financial planning; optimization nonlinear resource allocation problems; management under uncertainty; 658.012:330.226