Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни "Фінансовий аналіз" - Манойленко, Олександр Володимирович; Сиром'ятникова, Оксана Валеріївна (НТУ "ХПІ", 2014)
В умовах подолання наслідків глобальної економічної кризи, для ефективного функціонування підприємств різних форм власності необхідно шукати нові шляхи підвищення результативності виробництва, вміло використовувати економічні методи управління підприємством. У зв'язку з цим різко зростає роль фінансового аналізу (ФА), який є однією з найважливіших функцій управління підприємством. ФА дозволяє одержати нові характеристики об'єкта досліджень, що вивчається, і прийняти обґрунтоване управлінське рішення стосовно досягнення мети об'єкта. Мета дисципліни "Фінансовий аналіз" – сформувати у студентів знання та вміння проводити фінансовий аналіз підприємств, робити обґрунтовані висновки, визначати напрями поліпшення їхнього фінансового стану та фінансових результатів. Головна задача дисципліни ФА – дати слухачам систему знань з основ аналізу фінансової діяльності, його методів і методології; показати зв'язок цього курсу з іншими економічними дисциплінами; навчити використовувати методи та прийоми ФА; засвоїти методику аналізу головних показників, що характеризують фінансово-господарську діяльність підприємства, з метою прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

In order to overcome the consequences of the global economic crisis, for the effective functioning of enterprises of different forms of ownership, it is necessary to look for new ways to increase the productivity of production, to be able to use economic methods of enterprise management. In this regard, the role of financial analysis (FA), which is one of the most important functions of enterprise management, is increasing. The FA allows for obtaining new characteristics of the subject of the study being studied and to make a reasonable management decision in relation to the achievement of the objective of the object. The purpose of the discipline "Financial Analysis" is to provide students with the knowledge and ability to conduct financial analysis of enterprises, make substantiated conclusions, determine the directions of improvement of their financial condition and financial results. The main task of the discipline of FA - give the audience a system of knowledge on the basis of analysis of financial activity, its methods and methodology; show the connection of this course with other economic disciplines; to teach to use methods and techniques of FA; to master the methodology for analyzing the main indicators characterizing the financial and economic activity of the enterprise in order to make informed managerial decisions.
Keywords: фінансовий аналіз; фінансово-економічний стан підприємства; фінансова неплатоспроможність; фінансова стійкість; financial analysis; financial and economic condition of the enterprise; financial insolvency; financial stability