Модель експертної системи оцінювання наукових проектів вищих навчальних закладів - Возний, О. М.; Кременчук, О. В.; Левченко, О. Г. (НТУ "ХПІ", 2015)
Пропонується модель експертної системи оцінювання наукових проектів вищих навчальних закладів, що заснована на ймовірнісних оцінках і дає змогу проводити ранжування альтернативних проектів та їх сценаріїв. Модель формалізовано для використання в програмному комплексі «Мала експертна система». Принцип обчислення ймовірності затвердження наукових проектів, який покладено в основу роботи експертної системи, заснований на Теоремі Баєса. Експертна система обчислює ймовірність затвердження наукових проектів в МОНУ на основі відповідей на питання щодо змісту запитів на виконання наукових проектів. Питання сформовані на базі критеріїв, за якими фахівці державних органів управління наукою оцінюють наукові проекти.

There have been proposed the model of the expert system for the assessment of research projects in higher educational institutions, based on estimates of probability. It allows to rank alternative projects and scenarios. The model is implemented through the software "Small expert system." The principle of calculating the probability of approval of research projects, which form the basis of the expert system, is based on Bayes' theorem. Expert system calculates the probability of approval of research projects by Ministry of Science and Education on the basis of the responses to questions about the content of the request for the execution of research projects. Questions are formed on the basis of the criteria by which experts of state authorities evaluate scientific research projects.
The model of expert system for scientific projects evaluation in higher educational institutions
Keywords: управління наукою; інноваційна політика; науково-технічна продукція; державний конкурс; research project; expert system; higher education institution; science management