Електрокаталітичні властивості гальванічних покриттів Fe-Co-Mo(MoOₓ) і Fe-Co-W(WOₓ) в реакції виділення водню - Єрмоленко, Ірина Юріївна; Сахненко, Микола Дмитрович (Cuiavian University in Wloclawek, 2021)
Методом аналізу поляризаційних залежностей визначені кінетичні параметри електрохімічної реакції виділення водню (РВВ) на електродах, модифікованих гальванічними покриттями Fe-Co-Mo(MoOₓ) та Fe-Co-W(WOₓ). Показано, що значення констант а та b рівняння Тафеля на досліджуваних покриттях вище, ніж відомі за класичними уявленнями. Константа а коливається в межах 0,9–1,5 В, що пов’язане з вмістом у складі сплавів інтерметалевих сполук і включенням у металеву матрицю покриття нестехіометричних оксидів молібдену й вольфраму. Показано, що значення тафелівських кутів нахилу вольтамперограм змінюються від 0,2 В до 0,3 В залежно від вмісту тугоплавкого компонента, розмірного параметра й рельєфу поверхні, що вказує на перебіг реакції виділення водню за механізмом Гейровського-Горіучі. Густина струму обміну водню на сплавах Fe-Co-Mo(MoOₓ) та Fe-Co-W(WOₓ) у нейтральних і лужних розчинах становить 1,7∙10‒5–1,3∙10‒4 А/см2, що співвідноситься з показниками і0(Н2) на бінарних сплавах і платини, а це свідчить про їх конкурентоздатність і можливість використання як електро- каталітичні матеріали у виробництві електролітичного водню.
Keywords: хімічні технології; електроліти; тернарні покриття; електроосадження; струм