Сутність фінансового планування розвитку підприємства - Насібова, Ольга Вікторівна; Манік, В. О. (Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, 2019)
На основі здійснення наукового дослідження, узагальнення та розвитку теоретичних положень фінансового планування в контексті наукових підходів визначено його зміст та місце у системі управління підприємством, сформовано його основні цілі та особливості в сучасних умовах, сформульовано сутнісне розуміння поняття «фінансове планування», узагальнено смислові ознаки дефініції «фінансове планування», охарактеризовано види, форми та методи фінансового планування, що формують теоретичне підґрунтя процесу планування у практичній діяльності вітчизняних підприємств. Визначено призначення та цілі фінансового планування та прогнозування у фінансовій системі підприємства. У теоретичному аспекті трактування дефініції «фінансове планування» розглядають як невід’ємну частину загального планування діяльності підприємства, а також як важливу складову фінансового механізму підприємства та одну із функцій управління підприємством. Ґрунтовні дослідження довели, що завдяки фінансовому плануванню, можна досягти як зміцнення фінансової стабільності самого підприємства, так і розширення обсягів операційної та інвестиційної діяльності на засадах фінансової стійкості, збалансування джерел формування фінансових ресурсів, ефективного їх використання за напрямами, передбаченими згідно із фінансовим планом, з метою отримання чистого прибутку, достатнього для забезпечення самоокупності та самофінансування підприємства. Щоб забезпечити обґрунтоване фінансове планування та виконання фінансового плану, необхідною умовою є підготовка до його складання, дотримання чіткої процедури (послідовності етапів), врахування специфіки діяльності підприємства, належно опрацьованої та достовірної вихідної інформації та зовнішніх чинників впливу на діяльність. Враховуючи чинники впливу зовнішнього середовища та вибираючи відповідні конкретним умовам принципи здійснення фінансового планування, можна добитись зміцнення фінансової стабільності підприємства за умови досягнення прогнозованих обсягів операційної та інвестиційної діяльності на засадах фінансової стійкості, створення передумов для отримання чистого прибутку, достатнього для самоокупності та самофінансування підприємства.

On the basis of carrying out of scientific research, generalization and development of theoretical provisions of financial planning in the context of scientific approaches, its content and place in the enterprise management system are determined, its main goals and features are formed in modern conditions, the essential understanding of the concept of "financial planning" is formulated, the semantic features of the definition of “financial planning” are generalized, the types, forms and methods of financial planning, which form the theoretical basis of the planning process in practical activity of the domestic enterprises are characterised. The purpose and goals of financial planning and forecasting in the financial system of the enterprise are determined. In the theoretical aspect of the interpretation of the definition of "financial planning" is regarded as an integral part of the overall planning of the enterprise, as well as an important component of the financial mechanism of the enterprise and one of the functions of enterprise management. Thorough studies have shown that through the financial planning, it is possible to achieve both the financial stability of the enterprise itself, as well as the expansion of operational and investment activities on the basis of financial sustainability, the balance of sources of formation of financial resources, their effective use in the directions provided in accordance with the financial plan, with the purpose of obtaining a net profit sufficient to ensure self-sufficiency and self-financing of the enterprise.In order to ensure the reasonable financial planning and implementation of the financial plan, a prerequisite is preparation for its compilation, adherence to a clear procedure (sequence of stages), taking into account the specifics of the enterprise, properly processed and reliable background information and external factors influencing the activity. Taking into account the environmental factors and choosing the principles of financial planning appropriated to the specific conditions, it is possible to achieve the financial stability of the enterprise, provided that the expected volume of the operating and investment activities on the basis of financial sustainability, creating the conditions for obtaining a net profit, sufficient for self-sufficiency.
The essence of financial planning of enterprise development
Keywords: плани; фінансове планування; поточне планування; оперативне планування; підприємства; plan; financial planning; current planning; perational planning; enterprise