Аналіз режимів енергоспоживання комплексу некогерентного розсіяння інституту іоносфери НАН і МОН України - Козлов, Сергій Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
У даній статті представлені результати аналізу режимів енергоспоживання комплексу некогерентного розсіяння Інституту іоносфери НАН і МОН України з метою вирішення проблеми підвищення енергоефективності науково-дослідного комплексу та створення енергоефективної системи електропостачання, яка забезпечить стійку роботу наукового обладнання для виконання дослідницьких програм НАН України. Описана система електроживлення комплексу та режими енергоспоживання комплексу. Описано пристрої радарної системи, а також найбільш потужні споживачі електроенергії, які споживають електроенергію на експериментальні і господарські потреби. Проаналізовано енергоспоживання комплексу некогерентного розсіяння за 2013 р. Отримано і представлено графіки середньої споживаної потужності (середньодобовий показник) і середньої споживаної потужності в режимі вимірювань. Описана доцільність проведення робіт з оптимізації енергопостачання науково-дослідного комплексу Інституту іоносфери. Запропоновано можливі заходи для зниження економічної вартості проведення експериментів з дослідження іоносфери науково-дослідного комплексу некогерентного розсіяння. Проведено аналіз робіт сучасних авторів з метою показати, що підвищення ефективності функціонування систем електропостачання є актуальною проблемою сучасних досліджень.

This article presents the results of the analysis of the energy consumption modes of the incoherent scattering complex of the Institute of Ionosphere of the National Academy of Sciences and the Ministry of Education and Science of Ukraine to solve the problem of increasing the energy efficiency of a research complex and creating an energy efficient power supply system that will ensure the sustainability of scientific equipment for research programs of the National Academy of Sciences of Ukraine. The system of power supply of the complex and modes of power consumption of the complex are described. The devices of the radar system are described, as well as the most powerful consumers of electricity, which consume electricity for experimental and economic needs. The energy consumption of the incoherent scattering complex in 2013 is analyzed. Graphs of the average power consumption (daily average) and average power consumption in measurement modes were obtained and presented. The feasibility of work to optimize the energy supply of the research complex of the institute of the ionosphere is described. Possible measures are proposed to reduce the economic cost of conducting experiments on the study of the ionosphere of an incoherent scattering research complex. The analysis of the works of modern authors is carried out in order to show that increasing the efficiency of the power supply systems is an actual problem of modern research.
Analysis of the modes of energy consumption of the complex of an incoherent scattering of the institute of ionosphere of national academy of sciences and the ministry of education and science of Ukraine
Keywords: режими вимірювань; система електропостачання; measurement modes; power supply system