Опришкін, Олександр Сергійович2023-12-262023-12-262023Опришкін О. С. Прикладні аспекти використання спрощеної моделі факторного впливу на однорідність помелу зерна кави / О. С. Опришкін // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Сер. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів = Bulletin of the National Technical University "KhPI". Ser. : Innovation researches in students’ scientific work : зб. наук. пр. – Харків : НТУ "ХПІ", 2023. – № 2. – С. 42-47.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/72280У статті розглянуто результати експериментального визначення значень часу помелу кави, швидкості обертання валу двигуна та температури на статорі двигуна за допомогою спроектованої інформаційно-вимірювальної системи на основі платформи Arduino Nano 3.0. Для помелу зерна кави була використана кавомолка Mahlkönig EK 43. Представлено структурно-функціональну схему та схему електричного з’єднання елементів вимірювальної системи. Запропонована спрощена модель факторного впливу на однорідність помелу зерна кави. На підставі проведеного дисперсійного аналізу спрощеної моделі факторного впливу отримані значення кількості інформації по кожному з параметрів, що впливають на однорідність помелу при урахуванні їх взаємного впливу. Встановлено, що час помелу дає найбільшу кількість інформації і є головним фактором, який суттєво впливає на однорідність помелу.The article examines the results of experimental determination using the designed information and measurement system based on the Arduino Nano 3.0 platform of coffee grinding time values, motor shaft rotation speed, and motor stator temperature. A Mahlkönig EK 43 coffee grinder was used to grind coffee beans. The structural and functional diagram and electrical connection diagram of the elements of the measuring system are presented. A simplified model of factor influence on the homogeneity of coffee grain grinding is proposed. On the basis of the conducted dispersion analysis of the simplified model of factor influence, the values of the amount of information on each of the parameters affecting the homogeneity of the grinding, taking into account their mutual influence, were obtained. It was established that the time of grinding gives the greatest amount of information and is the main factor that significantly affects the homogeneity of grinding.ukфакторний впливдисперсійний аналізоднорідність помелукількість інформаціїзерна кавипоказники контролюfactor influencedispersion analysishomogeneity of grindingamount of informationcoffee graincontrol indexПрикладні аспекти використання спрощеної моделі факторного впливу на однорідність помелу зерна кавиApplied aspects of using the simplified model of factor influence on the homogenity of coffee grain grindingArticlehttps://doi.org/10.20998/2220-4784.2023.02.06