Оптимізація системи показників матеріальних потоків у готельно-ресторанному бізнесі: логістичний аспект - Чайка, Тетяна Юріївна (ТОВ "Центр учбової літератури", 2020)
У статті розглядається проблема формування оптимального набору показників, які характеризують матеріальні потоки в готельно-рестораном бізнесі. Система показників повинна враховувати особливості галузі, бути вичерпною, але не надмірною, і максимально повно задовольняти потребам, які виникають в процесі планування, оптимізації та управління логістичними потоками на підприємстві. При включенні в систему показників матеріального потоку специфічних характеристик слід враховувати не тільки особливості галузі, але також і особливості організації логістичного контуру. В даний час вченими-теоретиками і фахівцями-практиками не вироблений єдиний підхід до визначення як окремих показників, так і в цілому системи показників матеріальних потоків в готельно-ресторанному бізнесу. У ряді випадків визначення надмірно розпливчасті, що ускладнює їх практичне застосування. А в деяких випадках пропонується використовувати показники, які є недоречними або недоцільними з точки зору логіки наявних потокових процесів. Мета статті – уточнити підходи до класифікації та формуванню системи показників матеріальних потоків в готельно-ресторанному бізнесі з урахуванням логістичного підходу до організації потокових процесів на підприємстві. Підхід до класифікації показників матеріальних потоків в готельно-ресторанному бізнесі, який нами пропонуэться, враховує перш за все потреби практичної діяльності при здійсненні пов'язаної з потоковими процесами на підприємстві аналітичної та управлінської роботи. А пропонована система показників матеріальних потоків оптимізована з урахуванням специфіки даної галузі. Удосконалення методики класифікації і формування оптимального набору показників матеріальних потоків готельно-ресторанного бізнесу дозволить більш успішно використовувати спеціалізоване програмне забезпечення при плануванні та управлінні логістичним контуром підприємства. Таким чином, отримані результати можуть бути використані з метою підвищення ефективності практичної діяльності фахівців з логістики, які працюють в готельно-ресторанній сфері.

The article deals with the issues of forming an optimal set of material flows indicators in the hospitality industry. This optimal set should take into account the characteristics of the industry, be comprehensive but not redundant, and respond as fully as possible to the needs arising in the process of planning, optimizing and managing logistics flows. When including peculiar characteristics in the set of material flows indicators, one should take into account not only the specifics of the industry, but also the features of the organization of the logistics circuit. At present, there is no uniform approach among academics and practitioners to defining both individual indicators and the whole system of material flow measures in the hospitality industry. In some cases, definitions are too vague, making their practical application difficult. And in some cases it is proposed to use indicators that are inappropriate or inappropriate from the point of view of the logic of the current flow processes. The purpose of the article is to clarify the approaches to classifying and constructing the system of material flow indicators in the hospitality industry, taking into account the logistic approach to the organization of flow processes. The proposed approach to the classification of material flow indicators in the hospitality industry takes into account, first of all, the needs of practical activities in the implementation of analytical and management work related to the flow processes. And the proposed system of material flow indicators is optimized taking into account the specifics of the hospitality industry. Improvement of the classification methodology and the formation of an optimal set of material flow indicators of hospitality industry will make it possible to more successfully use specialized software in planning and managing the logistics loop. In this way, the results obtained can be used to improve the efficiency of the practical activities of logistics specialists working in the hospitality industry.
Optimizing the system of material flow indicators in the hotel and restaurant business: logistics aspect
Keywords: готельно-ресторанний бізнес; логістика; матеріальні потоки; запаси; потужність матеріального потоку; інтенсивність матеріального потоку; hospitality industry; logistics; material flows; inventories; flow capacity; flow intensity