Analysis of the state of the external lightning protection system for operating energy objects - Koliushko, D. G.; Rudenko, S. S.; Kiprych, S. V. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Three stages, which are a basis of analysis of a condition of LPS based on the created algorithm, are considered in detail. An example of the analysis LPS condition of the existing substation with a voltage of 35 kV, created according to the specified method, is given. The program report in 3D form illustrates the unprotected parts of the object. Originality. For the first time, analgorithm for analysis the state of LPS of operating energy facilities according to the IEC 62305 standard has been developed.

В роботі запропоновано алгоритм аналізу стану системи блискавкозахисту (СБЗ) діючих енергооб’єктів, який складається з трьох етапів: експериментального (на основі топографічного та електромагнітного методу визначення конфігурації об’єкту й компонентів СБЗ), розрахункового (визначення зони захисту стандартним електрогеометричним методом) й етапу аналізу та розробки рекомендацій. До існуючих СБЗ сформовано типові зауваження та заходи щодо їх усунення відповідно до вимог ДСТУ EN 62305. Результати роботи можуть бути використані для перевірки та модернізації СБЗ складних промислових та енергетичних об’єктів, а також будівель і споруд загальносуспільного значення.
Keywords: protection zone; lightning rod; energy facility; rolling sphere method; зона захисту; блискавкоприймач; енергооб’єкт; метод сфери, що котиться