Макроекономіка - Волоснікова, Наталія Миколаївна; Абрамов, Федір Володимирович; Губанова, Ніно Нодарівна; Дяченко, Тетяна Анатоліївна; Климова, Світлана Олегівна; Максименко, Яна Анатоліївна; Решетняк, Наталя Борисівна; Яцина, Вікторія Валентинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Макроекономіка є однією з наймолодших економічних наук. В університетах світу її почали вивчати як окрему дисципліну тільки в другій половині, а в Україні – в 90-ті роки ХХ ст. Макроекономічні ідеї почали складатися ще за Середньовіччя одночасно з формуванням національних держав. Зокрема, концепції меркантилістів обґрунтовували необхідність формування централізованих національних держав і захисту національного ринку. Вважалося, що держава стає більш багатою, коли володіє більшою кількістю грошей. А для цього необхідно стимулювати вивезення готової продукції, обмежувати доступ іноземних купців на внутрішній ринок. Представник школи фізіократів Ф. Кене розробив першу макроекономічну схему кругообігу, що відображала рух продуктів між основними секторами національної економіки й класами суспільства. Попередник класичної школи англійський економіст У. Петті вперше у світовій практиці дав оцінку національного доходу Англії, а джерелом економічного багатства нації вважав сферу виробництва.
Keywords: конспект лекцій; економічна діяльність; фінанси; ринкові відносини; система національних рахунків; валовий внутрішній продукт; сукупний попит; сукупна пропозиція; сутність грошового ринку; безробіття; державна політика; крива Лоренца; бюджетно-податкова (фіскальна) політика; грошово-кредитна політика; монетарна політика; платіжний баланс; еволюція валютної системи