Ресурсно-прибуткова модель оцінювання ефективності діяльності підприємства - Пономарьов, Владислав Дмитрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджено підходи до оцінювання ефективності діяльності підприємств на основі ресурсно-прибуткової моделі. Запропоновано концептуальний підхід, що враховує взаємозв’язок між використанням ресурсів та отриманням прибутку, що дозволяє комплексно оцінювати ефективність господарської діяльності підприємства. Розглянуто основні складові ресурсного потенціалу підприємства, серед яких матеріальні, фінансові, трудові та інформаційні ресурси. Проведено аналіз чинників, що впливають на формування прибутку, зокрема продуктивності використання ресурсів, рівня операційних витрат та управлінських рішень. Автор пропонує методику розрахунку ефективності на основі інтегрованого підходу, що включає оцінку рентабельності, продуктивності та інтенсивності використання ресурсів. Запропонована модель дозволяє виявляти резерви підвищення ефективності діяльності підприємства, що є важливим для стратегічного планування та прийняття управлінських рішень. Результати дослідження можуть бути корисними для керівників підприємств, фінансових аналітиків та економістів, які займаються оцінкою та підвищенням ефективності господарської діяльності.

The article studies approach to assessing the efficiency of enterprises on the basis of the resource-profit model. A conceptual approach is proposed, which takes into account the relationship between the use of resources and profit, which allows a comprehensive assessment of the efficiency of economic activity of the enterprise. The main components of the resource potential of the enterprise, including material, financial, labor and information resources, are considered. profit formation, in particular the productivity of resource use, the level of operating costs and management decisions. The author proposes a methodology for calculating efficiency based on an integrated approach, which includes an assessment of profitability, productivity and intensity of resource use. The proposed model allows you to identify reserves for increasing the efficiency of the enterprise, which is important for strategic planning and managerial decision-making. The results of the study can be useful for business managers, financial analysts and economists who are engaged in assessing and improving the efficiency of economic activities.
Resource-profitable model of assessing the efficiency of enterprise activity
Keywords: економічна оцінка; ефективність; діяльність підприємства; ресурси; прибуток; модель; economic assessment; efficiency; enterprise activity; resources; profit; model