Теоретические основы формирования гидродинамического эффекта на направляющих опорах инструмента для обработки глубоких отверстий - Пермяков, Александр Анатольевич; Пациора, А. П. (НТУ "ХПИ", 2010)
На основі гідродинамічної теорії змащування розглянута можливість формування гідродинамічного тиску на напрямних опорах інструмента для обробки глибоких отворів. Отримані рівняння течії змащувально-охолоджуючої рідини між напрямними опорами і обробленим отвором. Виведена система рівнянь, що описує рух інструмента за умов гідродинамічного ефекту на напрямних опорах.

The possibility of the hydrodynamic pressure forming on guiding pads of tools for the deep holes machining is considered on the ground of the hydrodynamic theory of the lubrication. Flow equations for the coolant oil in the gap between guiding pads and the hole are received. The motion system of equations for the tool in the hydrodynamic contact condition on guiding pads is given.
Keywords: система STS; многогранные твердосплавные пластины; вязкость; система уравнений; сверление; растачивание