Методи та інструменти стратегічного маркетингового планування - Сударкіна, Світлана Петрівна; Климентова, Марія Віталіївна; Анічкіна, Ірина Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
В статті розглянуто теоретичні аспекти стратегічного планування. Визначено сутність і особливості стратегічного планування на підприємствах, систематизовано принципи і методи формування планів розвитку підприємств. Досліджено переваги, недоліки і передумови застосування стратегічного планування. Стратегічне маркетингове планування (СМП) необхідно для впевненого розвитку будь-якого підприємства з урахуванням зовнішніх факторів та техніко-технологічного рівня його в теперішньому часі та в майбутньому. На базі цих даних з’являється можливість аналітично обґрунтованого підходу для планування подальшого функціонування підприємства на досить довгий період з певною долею ймовірності. Важливе значення в цій роботі має правильний вибір методу планування, бо це певною мірою гарантує одержання адекватного результату дослідження та високої якості самих планів. З’ясовано сутність та зміст стратегічного планування розвитку великих підприємств, розглянуто основні його функції та завдання, виявлено основні етапи стратегічного планування а також визначено його інструменти. Сутність та алгоритм стратегічного маркетингового планування досить широко розглянуті в багатьох літературних джерелах, в той час, як методологічна складова цього процесу, незважаючи на широкий спектр заходів, не так щіль но структурована та проаналізована з боку можливостей використання в тих чи інших проектах. Виходячи з цього, в даній статті наводяться основна номенклатура методів, їх характеристики, особливості, переваги та недоліки, що є базою для визначення області їх використання. Вся сукупність методів розподіляється на 5 груп, до яких відносяться аналітичні, матричні методи, методи Ансоффа та Портера, а також – інші, які включають досить широку номенклатуру більш спеціалізованих заходів, область використання яких обмежується специфічними задачами та проектами, або носить ілюстративний характер. Доведено, що планування є одним із найважливіших напрямів маркетингової діяльності підприємства, у процесі якого формується комплекс підсистем маркетингу взаємодій.

The article discusses the theoretical aspects of strategic planning. The essence and features of strategic planning at enterprises are determined, the principles and methods of forming plans for the development of enterprises are systematized. The advantages, disadvantages and prerequisites for the application of strategic planning are investigated. Strategic marketing planning (SMP) is necessary for the confident dev elopment of any enterprise taking into account external factors and its technical and technological level in the present and in the future. On the basis of these data, it becomes possible to use an analytically sound approach for planning the future operation of the enterprise for a sufficiently long period with a certain probability. The right choice of planning method is important in this work, because it to a certain extent guarantees an adequate research result and high quality of the plans. The essence and content of strategic planning for the development of large enterprises has been clarified, its main functions and tasks have been reviewed, the main stages of strategic planning have been identified, and its tools have been identified. The essence and algorithm of strategic marketing planning are widely discussed in many literary sources, while the methodological component of this process, despite the wide range of activities, is not so tightly structured and analyzed from the possibilities of use in various projects. Based on this, this article provides the main nomenclature of methods, their characteristics, features, advantages and disadvantages, which are the basis for determining the scope of their use. The whole set of methods is divided into 5 groups, which include analytical, matrix methods, Ansoff and Porter methods, as well as others, including a fairly wide range of more specialized events, the scope of which is limited to specific tasks and projects, or is illustrative. It is proved that planning is one of the most important directions of the marketing activity of the enterprise in the process which is formed a set of subsystems marketing interactions.
Methods and instruments of strategic marketing planning
Keywords: аналітичні методи; матричні методи; специфічні методи; analytical methods; matrix methods; specific methods.