Імерсивні технології та їх роль у викладанні східних мов (на матеріалі японської мови) - Сороко, Наталія; Гаєвська, Олена (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Стаття присвячена проблемі використання імерсивних технологій для підготовки бакалаврів східних мов. Розглянуто особливості застосування засобів віртуальної і доповненої реальностей для вивчення студентами східних мов. Запропоновано основні класифікації засобів доповненої та віртуальної реальностей для розуміння принципів та особливостей використання їх у навчальному процесі, зокрема для вивчення японської мови. Проаналізовано дослідження науковців та їхні основні результати, що стосуються підбору та застосування імерсивних технологій при навчанні студентів філологічних факультетів закладів вищої освіти східним мовам. Визначено та обґрунтувано переваги використання імерсивних технологій для підготовки майбутніх філологів східних мов, зокрема майбутніх фахівців зі знанням японської мови.

The article addresses the subject of usage of immersive technologies for the education of Bachelors of Arts in Oriental languages. Various aspects of application of virtual and augmented realities for Oriental language studies by students are considered. Authors suggest main classifications of types of augmented and virtual reality tools for understanding the principles and features of their use in the educational process, in particular for learning of Japanese language. Article contains analysis of research materials by scientists and their main results concerning the selection and application of immersive technologies for teaching students of philological faculties of higher education institutions in Oriental languages. The advantages of usage of immersive technologies for training future Bachelors of Arts in Oriental languages, in particular focusing on Japanese language, are determined and substantiated.
Immersive technologies and their role in teaching of the Oriental languages (on the material of the Japanese language)
Keywords: віртуальна реальність; доповнена реальність; підготовка фахівців зі східних мов; японська ієрогліфіка; virtual reality; augmented reality; training of specialists in oriental languages; Japanese characters