Особливості проєктування систем наддуву сучасних автомобільних дизелів з урахуванням зміни тиску повітряного заряду за швидкісною характеристикою - Грицюк, Олександр Васильович; Кузьменко, Анатолій Петрович; Дробязко, Владислав Андрійович; Коваленко, Дмитро Ігорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У сучасному світовому дизелебудуванні значною мірою вичерпано можливості підвищення ефективності внутрішньоциліндрових робочих процесів автомобільних малолітражних дизелів. Водночас питання оптимізації роботи дизельних двигунів у всьому діапазоні експлуатаційних режимів – від частоти обертання холостого ходу до номінальної частоти обертання колінчастого валу – залишається недостатньо дослідженим. Український двигунобудівний потенціал, не зважаючи на відсутність масового серійного виробництва, має значні напрацювання в галузі дослідження режимів роботи таких дизелів, що включають розробку критеріїв формування зовнішньої швидкісної характеристики та інноваційний підхід до проєктування систем наддуву сучасних автомобільних дизелів. Запропонований підхід базується на швидкісній характеристиці тиску повітряного заряду та передбачає використання сукупності сучасних програмних засобів для вирішення задачі дослідження і розробку схеми підключення агрегатів системи наддуву. Розроблені рішення мають потенціал для впровадження на світовому ринку проєктування сучасних автомобільних дизелів та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних розробок у цій галузі.

In modern global diesel engine manufacturing, the possibilities for improving the efficiency of in-cylinder working processes in automotive small-displacement diesel engines have been largely exhausted. At the same time, the issue of optimizing diesel engine operation across the entire range of operating modes – from idle speed to rated crankshaft rotational speed – remains insuf-ficiently researched. Ukrainian engine manufacturing potential, despite the absence of mass production, has significant develop-ments in the field of research into operating modes of such diesels, including the development of criteria for forming external speed characteristics and an innovative approach to designing supercharging systems for modern automotive diesel engines. The proposed approach is based on air charge pressure speed characteristics and involves the use of a combination of modern software tools for solving research problems and developing connection schemes for supercharging system components. The developed solutions have potential for implementation in the global market for modern automotive diesel design and for increasing the competitiveness of domestic developments in this field.
Design features of supercharging systems for modern automotive diesels based on air charge pressure speed characteristics
Keywords: автомобільні дизелі; середній ефективний тиск; тиск наддуву; зовнішня швидкісна характеристика; automotive diesels; brake mean effective pressure; supercharging pressure; external speed characteristic