Дослідження проблем правової охорони інтелектуальної власності в Україні - Ткачов, Максим Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті висвітлюється поняття "інтелектуальна власність", розглядаються види інтелектуальної власності та їх характеристика, відображається сутність поняття "охорона інтелектуальної власності", коротко розглядається система та форми інтелектуальної власності на міжнародному рівні, визначаються проблеми, пов'язані із цією тематикою в Україні на сьогоднішній момент. Проаналізувати соціальні передумови того, що організаційно-правові аспекти удосконалення правової охорони інтелектуальної власності в сучасній Україні, виявлення та усунення суттєвих проблем в цій сфері є важливим чинником покращення економіки країни, сприяння науково-технічному прогресу, створенню нових потрібних для України нових винаходів та високоефективних об’єктів інтелектуальної власності, а також підвищення рівня їх правового захисту. Проведені авторами дослідження підтвердили той факт, що нині в Україні сфера захисту інтелектуальної власності має багато прогалин. Головною проблемою авторами визначена проблема підвищення ефективності застосування законодавства про інтелектуальну власність. Проблема вужчого характеру — це відсутність конкретизованих норм законодавства щодо порушення прав інтелектуальної власності. Важливою проблемою є відсутність ефективно діючого механізму створення та розповсюдження всіх видів інновацій. З неї виходить проблема остаточно несформованої система підтримки розвитку науки та її фінансування в ринкових умовах. Також автори відмічають затяжний процес створення та налагодження законодавчого механізму використання та розповсюдження нововведень та відсутність зміцнення науково-технічного потенціалу країни. Сьогодні в Україні є спеціальні норми права, які є для належного правового регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності, але не працюють або повністю відсутні механізми захисту інтересів правовласників. А спроби, які робляться регулятором, часто носять формальний чи вузькоспеціалізований характер. Насправді результати інтелектуальної діяльності починають впроваджувати в комерційну діяльність задовго до того, як цей результат буде отримано державну реєстрацію. Така ситуація уможливлює зловживання на відкритому ринку, особливо за наявності маргіналізованих учасників та жорсткої конкуренції у всіх областях.

The article highlights the concept of "intellectual property", considers the types of intellectual property and their characteristics, reflects the essence of the concept of "protection of intellectual property", briefly reviews the system and forms of intellectual property at the international level, identifies the problems associated with this topic in Ukraine today moment. To analyze the social prerequisites for the fact that the organizational and legal aspects of improving the legal protection of intellectual property in modern Ukraine, identifying and eliminating significant problems in this area are an important factor in improving the country's economy, promoting scientific and technical progress, creating new inventions necessary for Ukraine and highly effective objects of intellectual property, as well as increasing the level of their legal protection. The research carried out by the authors confirmed the fact that currently in Ukraine the field of intellectual property protection has many gaps. The main problem identified by the authors is the problem of increasing the efficiency of the application of intellectual property legislation. The problem of a narrower nature is the lack of specific legislation regarding infringement of intellectual property rights. An important problem is the lack of an effectively functioning mechanism for the creation and distribution of all types of innovations. From it comes the problem of a not yet formed system of support for the development of science and its financing in market conditions. The authors also note the protracted process of creating and establishing a legislative mechanism for the use and distribution of innovations and the lack of strengthening of the country's scientific and technical potential. Today, there are special legal norms in Ukraine for the proper legal regulation of relations in the field of intellectual property, but mechanisms for protecting the interests of rights holders do not work or are completely absent. And the attempts made by the regulator are often of a formal or highly specialized nature. In fact, the results of intellectual activity begin to be implemented in commercial activities long before this result receives state registration. This situation allows for abuse in the open market, especially in the presence of marginalized participants and fierce competition in all areas.
Study of problems of legal protection of intellectual property in Ukraine
Keywords: проблеми захисту; ефективність; розвиток; protection problems; efficiency; development