Дослідження впливу нерівностей поверхні об’єкта контролю на поширення ультразвукових хвиль - Семеген, М. М.; Лютак, З. П. (НТУ "ХПІ", 2009)
Розглянуто та проаналізовано вплив нерівностей на границі розділу поверхні п’єзоперетворювача та об’єкта контролю, які впливають на точність та чутливість проведення контролю акустичним методом. Представлені експериментальні результати у вигляді графіка залежності між акустичним коефіцієнтом загасання ультразвукових хвиль, які поширюються в металі поверхня якого має різні степені мікронерівностей.

Agencies of roughnesses on separation boundary line piezoelectric transducer and installation of check which one influence exactitude and responsivity of monitoring procedure by an acoustic method are observed and analysed. The observational results in an aspect of graphs of associations between acoustic attenuation coefficients of ultrasonic waves which one propagate in metal which one surface has different extents of asperities are introduced.
Keywords: контроль матеріалів; акустичний метод; мікронерівності; акустичний коефіцієнт; п’єзоелектричний перетворювач; коефіцієнт загасання